100% PLA mono-voedselverpakking

SFA Packaging heeft een toevoeging voor PLA ontwikkeld dat de productie van dunwandige spuitgiet verpakkingen mogelijk maakt.

100% PLA mono-voedselverpakking

SFA Packaging heeft een toevoeging voor PLA ontwikkeld dat de productie van dunwandige spuitgiet verpakkingen mogelijk maakt. Dankzij een speciale toevoeging is het nieuwe PLA net zo vloeibaar als PP. Het innovatieve materiaal is biodegradeerbaar, recyclebaar, voedselveilig én indien gewenst transparant.

PLA is lastig te spuitgieten, want het vloeit niet voldoende in de mal. Samen met Wageningen Food & Biobased Research en Rodenburg Biopolymers is het SFA Packaging toch gelukt om een biologisch afbreekbaar materiaal te ontwikkelen dat aan alle eisen voldoet.
‘Wij hebben een toevoeging ontwikkeld en gepatenteerd dat PLA net zo vloeibaar maakt als PP en tevens de gewenste mechanische eigenschappen behoudt’, vertelt Niels L’Abée, directeur SFA Packaging. ‘Hiermee is het mogelijk om allerlei voedselveilige verpakkingen te maken, zoals saladebakjes, boterkuipjes, enzovoort.’ Het is nu zelfs mogelijk om deze PLA verpakking te voorzien van een PLA InMould Label.’

Nieuwe PLA-formule

De nieuwe PLA-formule werd na lang zoeken en testen ontdekt. Het is een combinatie van een toevoeging van twee additieven die bleek te werken. Het gaat om een op natuurlijke olie gebaseerde grondstof met een tweede biopolymeer. De toevoeging is volledig bio afbreekbaar. Samen zorgen de additieven ervoor dat de viscositeit bij het spuitgieten sterk naar beneden gaat.

Het nieuwe materiaal is uitvoerig getest en inmiddels is het gereed voor grootschalige productie. Het materiaal is getest op viscositeit, sterkte en transparantie en er zijn diverse trek-, val- en slagproeven mee gedaan. Ook is het nieuwe materiaal volledig voedselveilig bevonden.

SFA_VM_Innovatiegids (1)

Productierijp

SFA heeft het materiaal inmiddels opgeschaald voor commerciële productievolumes. Behalve het vloeien van het materiaal en de kwaliteit van het eindproduct gelden daarbij ook strenge criteria voor de productiesnelheid. De minimum eis van elke vijf seconden een nieuwe verpakking is daarbij gehaald. Het nieuwe biobased verpakkingsmateriaal is zowel geschikt voor recycling als voor industriële compostering.

SFA_VM_Innovatiegids (2)

 

Artikel delen