100% recyclebare stazak als circulaire oplossing voor foodverpakking

100% recyclebare stazak als circulaire oplossing voor foodverpakking

De Oerlemans Packaging Group komt met een belangrijke stap in het recyclen van plastic verpakkingen: de 100% recyclebare stand-up pouch. In praktisch Nederlands: de duurzame stazak voor de foodindustrie die geheel kan worden gerecycled. Deze verpakkingsinnovatie is een mooi voorbeeld uit het duurzame verpakkingsprogramma voor de foodsector, waarin de fabrikant de Rethink Plastics visie als leidraad heeft.

In de transitie naar een duurzame economie wordt circulariteit steeds belangrijker. De Oerlemans Packaging Group is als ondertekenaar van het Plastic Pact zich daar meer dan bewust van. Eén van de doelstellingen is dat in 2025 alle verpakkingen 100% recyclebaar moeten zijn. Hoewel plastic afval al op grote schaal gescheiden wordt ingezameld, is nog lang niet alle plastic ook herbruikbaar en recyclebaar.

Oerlemans Gert-Jan van Baardwijk landscape (1)

Gert-Jan van Baardwijk, algemeen directeur van Flexpack

Herbruikbaar materiaal

Gert-Jan van Baardwijk, algemeen directeur van Flexpak en dochterbedrijf van de Oerlemans Packaging Group kan met gepaste trots een belangrijke doorbraak melden op verduurzaming van het verpakkingsaanbod. “Veel van de huidige stazakken bestaan nog uit verschillende materialen. Soms een combinatie van papier op plastic, maar vaak gaat het om laminaten, die zijn samengesteld uit PET, OPH/OPP gecombineerd met PE. Die zakken functioneren prima, maar die plastics zijn na gebruik niet meer te scheiden, waardoor die bestaande verpakkingen niet goed kunnen worden gerecycled. Onze nieuwe stazak bestaat uit 100% recyclebare PE (barrière) laminaten. En deze is geheel verwerkbaar op alle machines die nu nog niet recyclebare kwaliteit verwerken, zowel horizontaal als verticaal.”

Bescherming van houdbaarheid

De nieuwe PE-laminaten van Oerlemans hebben goede sealeigenschappen, zijn hygiënisch, geschikt voor stuks verkoop, beschermen tegen uitdrogen en kunnen helder transparant gemaakt worden voor een optimale productzichtbaarheid. Het is geschikt voor het verpakken van producten als voorgebakken brood, garnalen of mosselen, satéstokjes, geschilde aardappelen, vers vlees, kaasblokken, pannenkoeken, diepvriesproducten of producten met secundaire verpakking (snoepjes met papiertjes erom). Het belangrijkste is dat de keten gaat optimaliseren voor design for recycling, terwijl voedselverpakkingen wel die bescherming blijft bieden.

Ketensamenwerking

Van Baardwijk: “De samengestelde materialen zijn ooit ontwikkeld om een goede sealkwaliteit te verkrijgen, of betere helderheid, of betere barrière-eigenschappen. En nog steeds zijn veel verpakkingen gemaakt van samengestelde materialen. Het belangrijkste is dat we de keten gaan optimaliseren voor design for recycling, terwijl voedselverpakkingen wel die bescherming moeten bieden tegen de invloeden van licht en lucht. Dat is de uitdaging. Met onze nieuwe stazakken is dat nu gelukt met het gebruik van enkel polyethyleen (PE). De nieuwe pouches kunnen worden voorzien van een CurvCode, een subtiel verwerkte soort streepjescode waardoor recyclingmachines kunnen detecteren dat het om PE-materiaal gaat. In die zin is de stazak helemaal klaar voor de toekomst!”

Artikel delen