Coca-Cola test moeilijk recyclebaar plastic omzetten naar flessen

Coca-Cola investeert in Nederlandse start-up. Ze doen proeven om moeilijk te recyclen plastic om te zetten naar flessen

Coca-Cola test moeilijk recyclebaar plastic omzetten naar flessen

Coca-Cola test in Europa een technologie die moeilijk te recyclen plastic omzet in nieuwe flessen. Dit als onderdeel van de inspanningen om haar duurzaamheidsdoelstellingen te halen.

De Europese bottelaar van het bedrijf, Coca-Cola Europacific Partners, financiert een Nederlandse start-up die gerecycled plastic gaat produceren van kunststoffen dat normaal gesproken naar de stortplaats gaat of wordt verbrand, zoals folies, trays, kleding en gekleurde verpakkingen.

Coca-Cola investeert in Nederlandse start-up die gerecycled plastic gaat produceren van kunststoffen.‘Deze nieuwe technologie is van cruciaal belang om de toegang tot gerecycled materiaal voor flessen te verbeteren’, zegt Wouter Vermeulen, senior director of sustainability and public policy van Coca-Cola in Europa tegen The Wall Street Journal. ‘Het Coca-Cola systeem zet zich in om onze onafhankelijkheid van olie voor de productie van nieuwe verpakkingsmaterialen te verminderen en recycling te bevorderen.’

Start-up

De nieuwe methode van start-up CuRe Technology reinigt en breekt kunststoffen gedeeltelijk af om opnieuw in elkaar te zetten tot gerecycled materiaal. De zogenaamde gedeeltelijke depolymerisatiemethode verwijdert kleur uit polyester en verandert het in heldere polyethyleentereftalaat – of PET-pellets. Coca-Cola: Start-up CuRe Technology maakt PET-pellets van kunststoffen.
Een studiecommissie van CuRe Technology gaf aan dat het proces resulteert in ongeveer 65% lagere broeikasgasemissies dan op olie gebaseerde nieuwe plasticproductie.‘We richten ons momenteel op het op de juiste manier opschalen van de technologie van CuRe Technology voor gebruik in Europa, alvorens te bekijken hoe dit andere markten ten goede kan komen, besluit Vermeulen. 

Artikel delen