CSRD richtlijn: rethink labeling voor een duurzamer proces

Weber CSRD richtlijn rethink labeling

CSRD richtlijn: rethink labeling voor een duurzamer proces

De Europese Green Deal heeft als doel om tegen 2050 een klimaatneutrale Europese Unie te realiseren. Dit vereist ingrijpende veranderingen in de verpakkingsindustrie; alle verpakkingen in de EU moeten tegen 2030 herbruikbaar of recyclebaar zijn op een economisch haalbare manier. De CSRD richtlijn verplicht bedrijven te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Het is belangrijk dat zij zich hierop voorbereiden om juridische en reputatieschade te voorkomen. Weber deelt een aantal tips.

7-R model als basis

Weber helpt organisaties te voldoen aan de duurzaamheidsrapportage met het programma: Our Journey to Green Label. Daarbij kijkt het bedrijf voor labeling en coding solutions naar drie kerngebieden van het 7-R model: Rethink, Reduce, en Recycle. Daarbij richt Weber zich op hoe Rethink Labeling in de praktijk werkt.

Herzie het identificatieproces 

Weber ondersteunt de zoektocht naar verduurzaming in het labelproces door kritisch te kijken naar huidige identificatieprocessen en te zoeken naar duurzamere alternatieven. Dit zijn enkele mogelijkheden:

1. Overstappen van labels naar inkt

Het vervangen van traditionele labels en etiketten door inkt is een belangrijke stap in het verminderen van materiaalgebruik.
 • Inktgebruik vermindert afval.
 • Inkt heeft minder volume dan labels, dus minder voorraad.
 • Minder downtime, omdat inkt langer meegaat.

2. Omgaan met label waste en materialen

Het beheren van labelafval en het gebruik van duurzame materialen vermindert de milieu-impact. Overweeg ander etikettenmateriaal.

 • Biologisch afbreekbare materialen: gebruik labels en lijmsoorten die biologisch afbreekbaar zijn.
 • Biobased materialen: gebruik etiketten die van natuurlijke hulpbronnen worden gemaakt, zoals gras, steen en suikerriet.
 • Recycle backing: de backing, het materiaal waarop labels hechten, terugsturen voor recycling naar beton.

3. Duurzamer inzetten van personeel

Automatisering van labelprocessen is duurzaam en efficiënter.
 • Optimalisatie van schaars personeel: label automatisering geeft de mogelijkheid om personeel efficiënter in te zetten.
 • Kostenbesparingen (ROI): de kosten van uitzendkrachten versus de investering in machines toont aan dat automatisering zich snel terugverdient.
 • Automatische labeling: semi-automatisch als volledig automatische labeling toepassen voor procesverbetering.

4. Vervang verouderde labelsystemen

Oude labelsystemen verbruiken meer energie en zijn minder milieuvriendelijk. Upgraden naar moderne, milieuvriendelijke systemen biedt voordelen.
 • Minder energieverbruik: nieuwe systemen zijn energie-efficiënter
 • Minder perslucht: er zijn labelsystemen op de markt die nauwelijks of geen perslucht verbruiken.
 • Minder onderhoud: moderne technologieën vereisen minder onderhoud.


CSRD Richtlijn = Duurzaamheidsrapportage

De beschreven rethink label onderdelen: van labels naar inkt, omgang label waste, automatisering in labeling en vervanging van verouderde labelsystemen zijn punten om aan te dragen in het verplichte duurzaamheidsrapportage.

Artikel delen