Duurzame verpakkingen: 'Eerste papieren fles die gereed is voor massaproductie'

Duurzame verpakkingen: paper bottle van Cullen

Duurzame verpakkingen: 'Eerste papieren fles die gereed is voor massaproductie'

‘Doordat wij de productiemachines al hebben staan en bekend zijn met de technologie kunnen we direct in grote aantallen produceren, denk aan miljoenen verpakkingen per jaar’, zei Maureen Stevenson, marketeer bij Cullen, tijdens de introductie van de fles op het AIPIA congres in Amsterdam. ‘Dit is de eerste schaalbare papieren fles op de markt.’

Het Engelse Cullen produceert al ruim 40 jaar producten en verpakkingen van papierpulp en karton. Met name in de medische sector is het bedrijf sterk vertegenwoordigd. Nieuw dit jaar is de introductie van een papieren fles. Deze wordt geproduceerd met de technologie die het bedrijf al jaren in huis heeft: wet pressing-technologie.

Twee delen

Cullen produceert de fles in twee delen die in elkaar schuiven en klemmen. Deze ‘pressed fit’ fles heeft daardoor een deelnaad in het midden, maar dat valt nauwelijks op door het ruwe oppervlak en een eventueel rondom etiket maakt het nog minder zichtbaar. De fles is nu nog alleen geschikt voor droge producten, zoals kruiden en medicijnen, maar het bedrijf werkt aan een fles voor vloeistoffen.

Gegoten pulp

Pulp wordt gemaakt van water en papier; meestal karton, krantenpapier of een combinatie van beide. Wanneer ze met elkaar worden gemengd, vormen ze een slurry die wordt gevormd, geperst en gedroogd. Vormpulp is een milieuvriendelijk verpakkingsalternatief aldus Cullen dat is gemaakt van gerecyclede grondstoffen. Deze materialen geven overtollig papier een nieuw leven en brengen de hoeveelheid nieuw papier die we gebruiken terug tot nul.

Cullen zet de vormpulp in voor de medische, productie-, industriële en tuinbouwsector. Dankzij het recycleerbare en composteerbare karakter kan Cullen milieubewuste bedrijven helpen hun huidige niet-recyclebare plastic verpakkingen te vervangen.

 

Meer duurzame verpakkingen

Artikel delen