Drie opvallende LinkedInposts over duurzaamheid en creatieve oplossingen

Green Deal Duurzame zorg NFU medische disposables milieuwinst

Drie opvallende LinkedInposts over duurzaamheid en creatieve oplossingen

Een aantal berichten op LinkedIn van de afgelopen week vielen ons extra op. En hoe uiteenlopend ze ook zijn, de gemene deler is duurzaamheid. Zo wil de medische zorgsector een duurzaamheidsslag maken met medische disposables, krijgen LaLaLand Festivalbezoekers gratis toegang in ruil voor 500 sigarettenpeuken en is Zwerfinator kritisch over de nieuwe MacDonald’s sauszakjes. 

Medische disposables met grootste potentiële milieuwinst

Green Deal Samen werken aan duurzame zorg berichtte over een longlist van 22 medische disposables, waarop op korte termijn de meeste milieuwinst te behalen valt. De NFU-werkgroep “Circulair en spaarzaam met grondstoffen en materialen werken” stelde deze longlist aan de hand van inkoopdata, materiaalanalyses en impact-inschattingen op. De werkgroep doet eveneens aanbevelingen om de milieu-impact van de disposables te verkleinen. Hiermee kunnen zorginstellingen gerichte campagnes starten om hun grondstofverbruik en CO2-uitstoot te verminderen.

Voor enkele disposables, waaronder OK-jassen en beschermjassen, zijn al herbruikbare of wasbare varianten beschikbaar. Voor andere producten is verder onderzoek nodig en samenwerking met leveranciers om duurzamere alternatieven te ontwikkelen. Als vervolgonderzoek is het belangrijk om - in samenwerking met zorgprofessionals, andere experts en medewerkers - aanvullende impact- en inkoopanalyses uit te voeren om de inzichten en methodiek van de analyse uit dit rapport te verbeteren en beschikbaar te stellen andere zorginstellingen. Lees het volledige nieuwsbericht van Green Deal duurzame zorg. 

De tekst gaat onder de foto verder.
Medische disposables NFU shortlist milieuwinst

Sigarettenpeuken rapen voor gratis toegang tot festival

StartPR deed een oproep aan milieuliefhebbers, verzamelaars en kettingrokers: in ruil voor 500 sigarettenpeuken kunnen bezoekers gratis toegang krijgen tot het LaLaLand Festival. Met deze Trash4Cash-actie moedigt de organisatie van het festival mensen aan om sigarettenfilters in de omgeving te ‘plandelen’ (wandelen en zwerfafval oprapen tegelijk). Eén sigarettenfilter kan maar liefst zeven tot tien liter grondwater vervuilen. Deze actie draagt dus bij aan het voorkomen van aanzienlijke milieuschade. Bovendien worden de sigarettenpeuken door kunstenaar Angelina Kumar verwerkt in haar kunstwerk Het Peukenbos, waarvoor zij er een half miljoen nodig heeft. Lees StartPr’s volledige LinkedInpost.

De tekst gaat onder de foto verder.
LaLaLand Festival 500 sigarettenpeuken gratis toegang

Zwerfinator over het nieuwe MacDonald’s sauszakje

Zwerfinator, Dirk Groot, besteedde aandacht aan het nieuwe sauszakje van MacDonald’s dat het plastic sausbakje vervangt. Volgens hem is dit van de regen in de drup, omdat hij de sauszakjes op dezelfde plaatsen vindt als waar voorheen de sausbakjes lagen. Bovendien is de hoeveelheid sauszakjes die Zwerfinator tot nu toe in 2024 vond, al 2200% groter dan gemiddeld in voorgaande jaren. Van de sauszakjes die hij afgelopen maand vond, was 65% kapotgetrokken en -gescheurd door vogels en ratten. Dat levert direct microplastics in de natuur op. Kortom: Zwerfinator is niet enthousiast. Veel positiever is hij over het duurzame alternatief dat Now New Next op eigen initiatief voor MacDonald’s ontwikkelde: het iconische frietbakje met een geïntegreerd sausbakje. Lees Zwerfinators volledige LinkedInpost. 

Artikel delen