Duurzaam verpakken, hoe begin je als ondernemer?

Angela Thijssen

Duurzaam verpakken, hoe begin je als ondernemer?

Mijn advies is om stap voor stap aan de slag te gaan en te focussen op de recyclebaarheid van een verpakking

Op deze manier gaan waardevolle grondstoffen niet verloren en kunnen deze weer opnieuw worden ingezet. Door na te gaan welke elementen van een verpakking niet recyclebaar zijn, kun je gericht gaan kijken hoe dit verbeterd kan worden.

De kleur van een verpakking is bijvoorbeeld zeer bepalend voor de recyclebaarheid. Een PET verpakking wordt momenteel alleen gerecycled als de kleur lichtblauw, lichtgroen of transparant is. Een zwarte PET verpakking is alleen recyclebaar als de kleur geen carbon black bevat. Een aanpassing van de kleur van een verpakking is dus al een flinke stap in de goede richting.

Het is hierbij ook van belang te kijken naar de juiste combinatie van materialen. Een metalen dop in combinatie met een PET verpakking of is een kunststof dop beter? Hetzelfde geldt voor het label dat gebruikt wordt. Het label kan de recyclebaarheid van een verpakking verstoren. Door onder andere het juiste materiaal en de juiste afmeting te gebruiken kan dat voorkomen worden.

'Focus op de recyclebaarheid van de verpakking'
Uiteraard is nog veel meer mogelijk en die extra stap zullen we ook samen moeten zetten. Zo kan er gekeken worden naar gewichtsreductie, ontwerp & functionaliteit en de inzet van gerecycled of bio-based materiaal. Al deze aspecten zijn erg belangrijk en zullen geïntegreerd moeten worden in de besluitvorming rond de keuze van een verpakking. Zo levert iedere wijziging, klein of groot, een belangrijke bijdrage aan het verduurzamen van verpakkingen en onze toekomstige leefomgeving.

Duurzame transitie als ondernemer

De vraag naar duurzamere verpakkingen neemt steeds meer toe. Voor veel bedrijven is het echter lastig om te bepalen welke richting ze op moeten en waar ze moeten beginnen. Zeker als er ook nog verschillende drijfveren of operationele processen zijn waar rekening mee gehouden moet worden.

In mijn vorige functie als commercial director Benelux heb ik de afgelopen jaren veel bedrijven op weg geholpen hun verpakking duurzamer te maken. Ik heb gemerkt dat er vooral behoefte is aan informatie welke veranderingen er precies nodig zijn om dit te bereiken.

Artikel delen