Dynamisch afprijzen op basis van houdbaarheidsdatum

Dynamisch afprijzen op basis van houdbaarheidsdatum

Om voedselverspilling te verminderen is dynamisch afprijzen zeer effectief gebleken. De prijs van een vers product wordt dan in de winkel automatisch verlaagd als de houdbaarheidsdatum nadert. Hoe korter de houdbaarheid, hoe hoger de korting.

[PROMOTIONEEL]

Dynamisch afprijzen bij Albert Heijn

De versafdeling van de Albert Heijn is voorzien van elektronische prijskaartjes. Hierop staan altijd twee prijzen. Enerzijds de reguliere verkoopprijs en anderzijds de actuele verkoopprijs op basis van een specifieke houdbaarheidsdatum. Die prijs kan continu fluctueren en wordt door software met een algoritme bepaald. Naast de houdbaarheid kijkt men ook naar de locatie, bonusaanbiedingen, weersomstandigheden, verkoopcijfers en voorraden van een product.

Minder verspilling en meer winst

Het afvoeren van verse producten waarbij de houdbaarheidsdatum is verstreken kost tijd en geld. Dynamisch afprijzen stimuleert klanten om toch voor het product met de kortere houdbaarheidsdatum te kiezen. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Er wordt minder voedsel verspild en er zit nog steeds marge op het artikel.

Extra GS1 DataBar op ieder product

Dynamisch afprijzen vraagt wel om een andere codering op iedere productverpakking. De houdbaarheidsdatum staat altijd in cijfers geprint op een product. Daar kan de scanner van een kassasysteem niets mee. Voor versproducten is daarom een standaard codering beschikbaar en dat is de GS1 DataBar. Hierbij staat niet alleen de artikelcode in de barcode, maar ook de houdbaarheidsdatum. Zodoende kan de kassascanner automatisch beoordelen hoelang het product nog houdbaar is en de prijs voor de consument daarop aanpassen.


Voorbeeld GS1 DataBar

Printen GS1 DataBar

De GS1 DataBar is 50% kleiner dan het meest gebruikte EAN-13 symbool. Voor producenten is het daarom makkelijk te printen op ieder verpakkingsdesign zonder de presentatiewaarde aan te tasten. Versproducten worden vooral in folieverpakkingen verkocht met maximale zichtbaarheid van het verse artikel. Folieprinters krijgen de GS1 DataBar snel en strak op elke foliesoort. Bovendien zijn de machines eenvoudig te monteren op iedere flowpack, topsealer en dieptrekmachine. Natuurlijk kan de GS1 DataBar ook op (voorbedrukte) etiketten worden geprint. De print & apply systemen en desktop printers van De Koningh zijn in dat geval de beste oplossing.

Implementatiepartner GS1

Wist u dat De Koningh een erkende implementatiepartner van GS1 is? Daarmee zijn zij officieel bevoegd om GS1 DataBar implementatieprojecten uit te voeren. Wilt u meer weten over GS1 DataBar en onze printsystemen? Neem dan contact op met de specialisten van De Koningh.

Bron: 
Artikel delen