Inotec ontwikkelt RFID-label voor herbruikbare bekers

Inotec ontwikkelt RFID-label voor herbruikbare bekers

Inotec ontwikkelt RFID-label voor herbruikbare bekers

Al in november 2022 heeft de Europese Unie een voorstel ingediend bij haar lidstaten met als doel verpakkingen en verpakkingsafval sterk terug te dringen, waarmee reeds bestaande regelgeving wordt gewijzigd. Statiegeld- en retoursystemen spelen volgens inotec – actief in intelligente identificatieoplossingen - in dat voorstel een belangrijke rol, samen met strengere recyclingregels.

 

In een herbruikbaar proces, waarbij statiegelden moeten worden terugbetaald en waarbij meerdere partners betrokken zijn, is een veilige, eenvoudige en geoptimaliseerde etikettering op elk object noodzakelijk, aldus inotec.

RAID RFID verpakkingen

RAIN RFID-gebaseerde verpakkingen maken automatisering en snelheid mogelijk voor herbruikbaar materiaalbeheer. Het resultaat is naar eigen zeggen lagere kosten en grotere nauwkeurigheid. RAIN RFID is een passieve, batterijloze draadloze technologie die alledaagse voorwerpen met internet verbindt. RAIN is een naam die passieve UHF RFID-producten en -technologieën markeert die voldoen aan wereldwijde normen. Met RAIN RFID-systemen kunnen bedrijven en consumenten elke item dat is getagd met een RAIN RFID-tag identificeren, lokaliseren, authenticeren en ermee aan de slag gaan, waardoor realtime gegevens en inzichten worden gepresenteerd. RAIN RFID kan worden gebruikt in een breed scala aan toepassingen, waaronder voorraadbeheer, het volgen van activa en verificatie van verzendingen. 

RFID-label voor herbruikbare bekers

Inotec heeft een geavanceerd RFID-label ontwikkeld met specifieke ontwerpkenmerken die een optimale keuze is voor herbruikbare bekers en kommen, aldus het bedrijf.
Al tijdens de productie versmelt het inmould label met het materiaal van de beker. Dit houdt in dat alleen een kunststof RFID-label zonder verdere lijm in het product wordt gegoten. De niet-ingekapselde UCODE-chip van NXP Semiconductors is binnen het label geplaatst en is bestand tegen het productieproces. Het etiket kan niet worden verwijderd, waardoor het fraudebestendig is.

Frank Linti Directeur Business Innovation inotec Group:
‘Bij het labelen van herbruikbare verpakkingen laten we ons vooral leiden door toepassingen uit de praktijk. Als het gaat om verpakkingen, moeten communicatie en samenwerking in een keten van fabrikant via diverse dienstverleners tot terugname en reiniging kloppen. Industrie standaarden zijn verstandig en correct, maar helaas nog niet verplicht. Daarom hebben wij een toekomstbestendig product ontwikkeld dat alle extra mogelijkheden biedt en toch binnen de GS1-normen blijft.’ 

Bulkdetectie

Door de UCODE-chip van NXP te combineren met een afgedrukte 2D-code op hetzelfde label, is gebruik overal mogelijk, ongeacht of dit wordt vastgelegd door een RFID- of barcodecamera. RFID maakt bulkdetectie van kopjes en bakjes in zakken of dozen mogelijk, omdat er honderden pakketten tegelijk kunnen worden gescand.

Inotec creëert RFID etiket voor herbruikbare bekers en kommen

Statiegeldfraude

De werkelijke schade veroorzaakt door statiegeldfraude wordt zelden met het publiek gecommuniceerd. Bij statiegeldtoeslagen tot 5 euro per pakket kan de schade door fraude oplopen tot enorme bedragen.
Voor inotec was het belangrijk om een product op basis van RFID-technologie te ontwikkelen, waardoor de drempel voor fraude hoger wordt. Voor retourzendingen in RFID-compatibele statiegeldautomaten is het beker-etiket zo ontwikkeld dat, ongeacht hoe de beker in de RFID-leesgleuf wordt gestoken, lezen altijd mogelijk is, claimt de producent.

Het moulden van het label zorgt ervoor dat er niet kan worden gefraudeerd. Omdat elke individuele beker wordt bijgehouden, kan de software in de centrale database in realtime sterke consistentiecontroles uitvoeren en, indien nodig, direct weigeren statiegeld te verstrekken en/of een alarm instellen.

Artikel delen