James Cropper sluit de cirkel rond cupcycling-technologie

James cropper sluit de cirkel rond cupcycling-technologie

James Cropper sluit de cirkel rond cupcycling-technologie

Papierfabrikant James Cropper, die naar eigen zeggen als eerste een technologie heeft ontwikkeld om gebruikte koffiebekers te upcyclen, kan nu zowel het afvalplastic als het papier van wegwerpbekers recyclen. 

Tot nu toe werd de 5% van het afvalplastic dat uit elke beker wordt verwijderd, gebruikt als bron voor energieterugwinning bij de productie van gerecycled papier. Door samen te werken met partners als Cumbria Waste en New Horizon Plastics in Noord-Wales, is het recyclen van het afvalplastic tot nieuwe plastic producten mogelijk, waardoor de hele beker een tweede leven krijgt, aldus papierproducent James Cropper.

JamesCropper_plastic_removed_from_process

James Cropper: 'Zowel het afvalplastic in de koffiebeker als de beker zelf kunnen worden gerecycled en hergebruikt.'

'De schone plastic pellets komen uiteindelijk terecht in een reeks producten, van zakken en wikkels tot plastic poorten, dierenhokken en graanopslagplaatsen'

Nieuwe papierproducten en verpakkingen

Het plastic wordt verwerkt tot pellets - het meest voorkomende recyclingproces van plastic - en krijgt vervolgens een tweede leven, waarschijnlijk in commerciële verpakkingen en landbouwtoepassingen. Ondertussen wordt de hoogwaardige papiervezel uit de beker verwerkt tot nieuwe papierproducten en premium verpakkingen.

JamesCropper_Pellets_from_plastic_extract

Het plastic wordt verwerkt tot pellets.

Kringloop

De nieuwste technologische vooruitgang betekent dat de Cumbrische papiermaker de kringloop van zijn CupCycling-technologie heeft gesloten.
 
Rob Tilsley, Fibre Operations Group Leader van James Cropper zegt: ‘In samenwerking met onze lokale afvalbeheerpartner, Cumbria Waste, hebben we duurzame mogelijkheden bekeken waar het bekerplastic lokaal kan worden gerecycled of hergebruikt. Na uitgebreide proeven heeft New Horizon het plastic afval dat tijdens het CupCycling-proces van bekers wordt gescheiden, getest en goedgekeurd. Het wordt nu verzameld door Cumbria Waste en door hen gerecycled in Noord-Wales.’
‘Vervolgens versnippert New Horizon Plastics het afvalplastic van de beker, wast het en zet het om in pelletvorm. Door dagelijks zo'n 155 ton plastic te verwerken, komen de schone plastic pellets uiteindelijk terecht in een reeks producten, van zakken en wikkels tot plastic poorten, dierenhokken en graanopslagplaatsen’, besluit Tilsley.

James Cropper.2_CupCycling

'Door dagelijks zo'n 155 ton plastic te verwerken, komen de schone plastic pellets uiteindelijk terecht in een reeks producten.'

Artikel delen