JOZO-zout van recyclebare naar circulaire verpakking

JOZO-zout van recyclebare naar circulaire verpakking

JOZO-zout van recyclebare naar circulaire verpakking

Om haar verpakkingen toekomstbestendig te maken heeft JOZO zich gewend tot SFA Packaging met volledige recyclebaarheid van de verpakkingen als standpunt. Het resultaat is JOZO NextCycle IMLTM gedecoreerde zoutvaatjes van circulaire PP-verpakkingen.

 

Voor 2021 was de verpakking voor zout een combinatie van karton en aluminium (koker), polyethyleen (bodem) en polystyreen (PE/PS dop). Omdat de constructie uit meerdere componenten bestond, werden de zoutvaatjes als gedeeltelijk recyclebaar beschouwd. 

PP-verpakking 

SFA Packaging heeft de kokers omgezet naar een PP-verpakking van één materiaal, gedecoreerd met IML. Dit verhoogt volgens het bedrijf zowel de recyclebaarheid van de verpakking als de aantrekkingskracht in het schap. De volledig polypropyleen verpakking is beoordeeld door RecyClass,  het sectoroverschrijdende initiatief dat de circulariteit van plastic verpakkingen in Europa bevordert. Op basis van de scoringsmethodologie van oktober 2022 voor witte rigide PP-verpakkingen, werd de standaard IML-gedecoreerde koker voor zout geclassificeerd als B.

Verscherpte DfR-richtlijnen en -eisen

In februari 2023 heeft RecyClass de DfR-richtlijnen en eisen voor verpakkingen die als recyclebaar en - uiteindelijk - circulair moeten worden beschouwd, verder geïntensiveerd. 

‘De NextCycle IMLTM-technologie zorgt ervoor dat de verpakking zonder label het recyclingproces ingaat'

Recyclebare en circulaire verpakkingen

Alexander Heinsdijk, Business Development en Marketing Manager bij SFA Packaging: ‘Gedreven door JOZO's visionaire inzet voor duurzame vooruitgang en trouw aan onze missie om 100% recyclebare en circulaire verpakkingsoplossingen te leveren, wilden we nog een stap verder gaan om te voldoen aan de voortdurend evoluerende verpakkingsregelgeving. Samen met MCC Verstraete en JOZO hebben we gekeken naar de mogelijkheden voor verdere verbetering. We zijn begonnen met het vervangen van standaard IML-labels door de NextCycle IMLTM-technologie.’

Levenscyclus

‘Als oplossing van de volgende generatie voor duurzame, rigide PP-verpakkingen zijn NextCycle IMLTM-labels uniek ontworpen om tijdens het mechanische recyclingproces los te komen van de verpakking, terwijl ze tijdens de levenscyclus stevig vast blijven zitten zonder afbreuk te doen aan de kleefeigenschappen’, zegt Nico Van de Walle, Product and Circular Economy Manager Global IML bij MCC Verstraete. 

‘De NextCycle IMLTM-technologie zorgt ervoor dat de verpakking zonder label het recyclingproces ingaat. In dit geval resulteert het recyclen van de JOZO-kokers in wit gerecycled rPP-materiaal’, aldus Van de Walle.
Artikel delen