Neste, Suntory, Eneos en Mitsubishi gaan bio-based PET-flessen produceren

Neste, Suntory, Eneos en Mitsubishi gaan bio-based PET-flessen produceren

Neste is een samenwerking aangegaan met Suntory, ENEOS en Mitsubishi Corporation om de productie van PET-hars (polyethyleentereftalaat) gemaakt met hernieuwbare Neste RE op commerciële schaal mogelijk te maken.

Neste RE is Neste's grondstof voor de productie van polymeren, voor 100% gemaakt van biogebaseerde grondstoffen zoals afval en residuen, bijvoorbeeld gebruikte bakolie, ter vervanging van fossiele grondstoffen in de waardeketen. Het Japanse drankenbedrijf Suntory zal in 2024 de hernieuwbare PET-hars gebruiken om flessen voor zijn producten te produceren.

 

Van PTA naar PET

ENEOS, een nieuwe partner voor Neste in Japan, zal bio-tussenproducten op basis van Neste RE gebruiken om bio-PX (Bio-Paraxylene) te produceren in de Mizushima-raffinaderij in Okayama, Japan. De bio-PX zal vervolgens worden omgezet in PTA (gezuiverd tereftaalzuur) en vervolgens in PET die Suntory kan gebruiken voor de productie van hun PET-flessen. Mitsubishi Corporation zal de samenwerking tussen de waardeketenpartners coördineren.

 

Minder afhankelijk van fossiel

‘Om de dreigende klimaatcrisis en de gevolgen ervan aan te pakken, moeten bedrijven nu hun verantwoordelijkheid nemen’, zegt Lilyana Budyanto, hoofd sustainable partnerships bij Neste. ‘Door samen te werken in de waardeketen kan Neste bijdragen aan het verminderen van de afhankelijkheid van de polymeren- en chemische industrie van fossiele hulpbronnen en aan de productie van producten met een lagere CO2-voetafdruk.’

Er zal een massabalance-aanpak worden toegepast om de biogebaseerde materialen aan de PET-flessen toe te wijzen.

 

 

 

Artikel delen