New York overweegt maatregelen tegen wasmiddel- en vaatwaspods

Waspods bevatten PVA

New York overweegt maatregelen tegen wasmiddel- en vaatwaspods

Het stadsbestuur van New York overweegt strengere regelgeving voor de verkoop van wasmiddel- en vaatwaspods in de stad. Dat schrijft Bloomberg. De mogelijke maatregelen komen voort uit bezorgdheid over de bijdrage aan milieuvervuiling door het hoofdingrediënt polyvinylalcohol (PVA) in deze pods.

Verbod op wasmiddelpods?

Volgens een recent wetsvoorstel van City Council Member James Gennaro, moet het illegaal worden om wasmiddelpods te verkopen die polyvinylalcohol (PVA of PVOH) bevatten. Als het voorstel wordt goedgekeurd gaat het verbod vanaf 1 januari 2026 in.

Het gebruik van wasmiddel- en vaatwaspods is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Hoewel deze pods grotendeels oplossen in water tijdens het wasproces, blijft PVA, het hoofdingrediënt in veel van deze pods, uiteindelijk een vorm van plastic. Ook in voedselverpakkingen en coatings voor fruit en groenten is PVA een veelgebruikt ingrediënt geworden. Ondanks dat het als een oplosbaar plastic wordt gepresenteerd, blijft de afbraak een probleem, vooral in afvalwaterzuiveringsinstallaties. Dit draagt bij aan het probleem van microplastic- en nanoplasticvervuiling.

PVA gevonden in regen

Hoewel sommige bedrijven beweren dat PVA geen bijdrage levert aan microplasticvervuiling, blijkt uit onderzoek dat een deel van de PVA in wasmiddel- en vaatwaspods uiteindelijk in wateren en in regen terechtkomt.

De voorgestelde wetgeving van New York City is niet de eerste keer dat er in de Verenigde Staten aandacht wordt gevraagd voor de problemen rondom PVA. Vorig jaar heeft een coalitie van milieuorganisaties de EPA verzocht om haar standpunt over polyvinylalcohol te heroverwegen, maar dit werd afgewezen. Daarom zoeken deze groepen nu naar veranderingen op lokaal niveau, zoals het wetsvoorstel dat momenteel wordt besproken in de New York City Council.

Artikel delen