PLUS saneert alle dubbele deksels

PLUS saneert alle dubbele deksels

Voor het verduurzamen van verpakkingen kiest PLUS steeds een ander concreet en meetbaar doel. Nadat eerst alle zwarte plastic verpakkingen in de ban zijn gedaan, heeft PLUS zichzelf voor 2021 ten doel gesteld om alle dubbele deksels op plastic verpakkingen te saneren. Daarnaast voert de retailer het gebruik van rPET verder op.

De dubbele deksel van het gesneden fruit zijn al verdwenen en nu zijn de dubbele deksels bij de verse van de notenverpakkingen aan de beurt. ‘Later in het jaar volgen andere productgroepen zoals tapas en brood- en toastsalades’, meldt de retailer.

Besparing van 6000 kg plastic

De verpakkingen van bijvoorbeeld noten, tapas, brood- en toastsalades worden nu vaak voorzien van een seal én van een hersluitbare deksel. Het doel is om de dubbele deksels weg te laten en alleen gebruik te maken van een hersluitbaar folie. Dat gaat nu gebeuren voor alle verpakkingen van verse noten. Het gaat om 30 verschillende soorten notenverpakkingen. Door de deksel weg te laten wordt volgens PLUS per bakje ongeveer 4,8 gram plastic uitgespaard. Dat lijkt weinig, maar omdat er ongeveer 1.3 miljoen bakjes noten per jaar verkocht worden, loopt de besparing op naar meer dan 6.000 kg per jaar. De komende weken worden deze bakjes gemaakt van 100% gerecycled PET, weer een milieubewuste stap.


De PLUS fruitbakjes zijn als eerste omgezet naar enkele deksels.

Iedere stap is er één

‘Het is een bijzondere reis om van al onze 4.500 huismerkverpakkingen te onderzoeken of we de verpakking kunnen verduurzamen’, zegt PLUS Huismerkmanager Elsbeth van Dam. ‘Vaak kan er meer dan je denkt. We zoeken samen met onze leveranciers voortdurend naar mogelijkheden om bijvoorbeeld dubbele deksels achterwege te laten. Waarbij we wel de versheid en kwaliteit blijven garanderen. Dat is gelukt. Het lijkt misschien een kleine stap, het wegnemen van zo’n deksel op de grote hoop plastic, maar iedere stap is er één.’

Verpakkingsbeleid van PLUS

In 2018 stelde de supermarkt haar verpakkingsbeleid op waarbij alle 4.500 huismerkverpakkingen tegen het licht worden gehouden. Het doel hiervan is om zo min mogelijk te verpakken en waar mogelijk, hernieuwbaar en recyclebaar te verpakken. Zo probeert PLUS de milieu-impact van verpakkingen terug te dringen.

Deze resultaten zijn al behaald:

o Ongeveer 2,3 miljoen plastic blisterverpakkingen van het verse gebak zijn vervangen door kartonnen verpakkingen. Op jaarbasis wordt 168.000 kg aan plastic bespaard.

o Eind vorig jaar kreeg de broodzak voor het voorverpakte brood een nieuwe verpakking, gemaakt van dunner plastic. Op jaarbasis wordt 20.000 kg plastic bespaard.

o De koffieverpakkingen zijn verduurzaamd door het aluminium uit de verpakkingen voor koffiebonen en filterkoffie te halen. De lege verpakkingen bestaan hierdoor uit mono-materiaal en kunnen beter gerecycled worden via de plastic stroom.

o De compact & krachtig wasmiddelen worden verpakt in een nieuwe HDPE-fles. De dop, sleeve en fles bestaan volledig uit HDPE, waardoor deze verpakking volledig uit mono- materiaal bestaat. HDPE is 100% recyclebaar.


Artikel delen