Optimum Greenliner: CO2-reductie door recycling rugpapier

Het Optimum Greenliner programma zorgt voor CO2-reductie door recycling van het rugpapier van etiketten.

Optimum Greenliner: CO2-reductie door recycling rugpapier

Duurzaamheid is belangrijk voor Optimum Group. In lijn met deze duurzaamheidsgedachte en het MVO-beleid is het Optimum Group Liner Recycling Programma ontstaan, genaamd Greenliner. Hiermee helpt Optimum Group haar klanten met het recyclen van het rugmateriaal van de etiketten die zij leveren.

Met het aanbieden van een uitgebreid en divers productportfolio aan duurzame labelmaterialen; Optimum Green, streven we naar een vermindering van onze ecologische impact. Dit portfolio is ontworpen om afval te verminderen en de circulaire economie te bevorderen, waardoor ons MVO-beleid zichtbaar wordt, zegt Luuk Wessels, Marketing Optimum Group. Onze recente toevoeging aan onze MVO-initiatieven is het Greenliner-programma, een programma voor het recyclen van label liners. Ons doel is om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Deze initiatieven hebben geresulteerd in in de valdidatie van ons MVO-beleid door een hoge duurzaamheidsbeoordeling van EcoVadis.

'Maar wel voldoende om het recycleproces van papier te verstoren'

Wat houdt Greenliner in?

Greenliner is een programma waarmee Optimum Group haar klanten helpt met het recyclen van het papieren rugmateriaal van de etiketten die door de groep worden geleverd. ‘Om de etiketten afneembaar te maken van het papier, zitten daar siliconen op’, licht Luuk Wessels toe. ‘Niet veel, maar wel voldoende om het recycleproces van papier te verstoren. Dus dan wordt het materiaal gestort en verbrand. Dat moest anders, vonden wij.’

Siliconen filteren uit materiaal

Cycle4green, partner van Optimum Group, heeft een manier gevonden om die siliconen uit het materiaal te filteren met behulp van membraantechnologie, waardoor papierpulp overblijft. Dat kan worden gebruikt om nieuw papier van te maken, zoals briefpapier, maar ook nieuw rugmateriaal. Dit laatste maakt het pas écht circulair, dus daar zet Optimum Group op in.

Rugpapier inzamelen voor afvalverwerker

Voor het Greenliner programma levert Optimum Group – naast (uiteraard) de etiketten – grote palletboxen van karton aan de klant, waar zij hun rugpapier in kunnen deponeren. Optimum Group haalt de palletboxen weer op en zet ze klaar voor de afvalverwerker die het komt ophalen. 

Voordelen

‘Door deel te nemen aan het liner recyclingprogramma Greenliner, recyclet u eenvoudig uw label liner, reduceert u uw ecologische footprint, bespaart u tijd en bespaart u op uw op reguliere afvalverwerkingskosten. Hoe meer klanten meedoen met Optimum Greenliner, des te groter de winst voor het milieu.’

“Together we change the future of labels and flexible packaging solutions.”

Informatie

Klik hier voor meer informatie of bel 31 (0) 85 273 23 33.

Artikel delen