‘Papieren cementzakken presteren beter dan WPP-verpakkingen’

‘Papieren cementzakken presteren beter dan WPP-verpakkingen’

Papieren cementzakken blijken in diverse opzichten beter te presteren dan hun tegenhangers van geweven polypropyleen (WPP). Dat blijkt uit een vergelijkende laboratoriumstudie in opdracht van CEPI Eurokraft, de Europese brancheorganisatie voor producenten van kraftpapier. De studie richtte zich op aspecten als vultijd, productverlies, stofemissies en CO₂-uitstoot.

Volgens de testresultaten kunnen papieren zakken 21% sneller worden gevuld dan WPP-zakken. Gemiddeld duurde het vullen van een 50 kg cementzak 9,6 seconden voor papier en 12,2 seconden voor WPP. Dankzij de natuurlijke porositeit van papier is geen extra luchtafzuiging nodig tijdens het vullen, wat de complexiteit en kosten van de installatie verlaagt. Ook blijkt het onderhoud van de vulapparatuur eenvoudiger bij gebruik van papieren zakken.

Minder productverlies en vervuiling

WPP-zakken verliezen gemiddeld vier keer zoveel cement tijdens het vullen en transport als papieren zakken: 9,55 gram per zak versus 2,44 gram. Deze verliezen ontstaan onder andere bij standaard valtesten en dragen bij aan vervuiling binnen de keten, hogere onderhoudskosten en gezondheidsrisico’s voor werknemers. Omgerekend naar industriële schaal zou een overstap op papier jaarlijks 128 ton cementverlies kunnen voorkomen.

Betere bescherming van werknemers

Bij het vullen komt aanzienlijk minder cementstof vrij bij gebruik van papieren zakken. De meting van fijnstofdeeltjes (PM10 en PM2.5), uitgevoerd onder toezicht van het Oostenrijkse stofcontrolecentrum ÖSBS, liet zien dat WPP-zakken respectievelijk drie keer meer PM10 en twee keer meer PM2.5 uitstoten. Deze deeltjes kunnen ernstige gezondheidsklachten veroorzaken bij langdurige blootstelling. De lagere emissiewaarden van papieren zakken zijn volgens de onderzoekers te danken aan hun ademend vermogen, waarbij lucht kan ontsnappen zonder dat fijn cement vrijkomt.

CO₂-voetafdruk papieren cementzakken significant lager

Een levenscyclusanalyse uitgevoerd door onderzoeksinstituut RISE in vier niet-Europese markten (Ivoorkust, Saoedi-Arabië, Mexico en Indonesië) toont aan dat WPP-zakken ongeveer twee keer zoveel fossiele CO₂-uitstoot veroorzaken als papieren zakken. Ondanks de hogere transportimpact van papier, weegt het energie-intensieve productieproces van polypropyleen zwaarder mee in de totale klimaatimpact.

Aantrekkelijk alternatief

CEPI Eurokraft concludeert op basis van de tests dat papieren cementzakken beter scoren op operationele efficiëntie, productintegriteit, milieubelasting en arbeidsomstandigheden. De organisatie stelt dat dit type verpakking daardoor een aantrekkelijk alternatief vormt voor producenten van bouwmaterialen die hun processen willen verduurzamen en optimaliseren.

Meer artikelen

recent new image
‘Papieren cementzakken...

Papieren cementzakken blijken in...

Lees meer
recent new image
Houweling Group viert 100...

In de ontvangsthal van het hoofdkantoor...

Lees meer
recent new image
Faerch introduceert...

Verpakkingsproducent Faerch heeft een...

Lees meer
recent new image
Trioworld opent Lijn 19:...

Met de ingebruikname van Lijn 19 zet...

Lees meer
Image-Jul-30-2024-06-11-03-7865-AM

VM nieuwsbrief

  • Blijf op de hoogte met het laatste nieuws uit de verpakkingsindustrie
  • Techniek, duurzaamheid, design en meer
  • Gratis in jouw inbox