Trans Sabater verwerkt Spaanse drankenkartons tot hoogwaardige grondstof

Trans Sabater verwerkt Spaanse drankenkartons tot hoogwaardige grondstof

Trans Sabater verwerkt Spaanse drankenkartons tot hoogwaardige grondstof

Trans Sabater is een begrip in Valencia en omgeving. Al decennialang rijden vrachtwagens door de Spaanse kuststad om afval op te halen. De afgelopen jaren is het bedrijf veranderd van afvalverwerker naar recycler. Het resultaat? Astral, een kleurige korrel van PolyAl waar nieuwe producten van kunnen worden gemaakt.

Astral, noemt Trans Sabater het, de grondstof die het bedrijf maakt van het dopje, de sluiting en het dunne laagje aluminium en plastic van een drankenkarton. Astral is het sluitstuk van de cirkel die tot voor kort aan één zijde nog een gat vertoonde. Een cirkel die begint bij een nieuw drankenkarton, dat na gebruik via een systeem van inzameling en sortering door papierfabrieken wordt verwerkt en waarvan het restproduct PolyAl nu bij bedrijven als Trans Sabater terechtkomt. En daar wordt het weer verwerkt tot een grondstof voor de plastic verwerkende industrie – waarmee de cirkel rond is. Want van de kleurige korrels worden nieuwe producten gemaakt, wat gebruik van virgin materialen scheelt. De korrels waren het laatste stapje om van een drankenkarton gemaakt van papiervezels, polymeren en aluminium, een circulair product te maken. Geen wonder dat Trans Sabater hun nieuwste product Astral heeft genoemd – gerelateerd aan de sterren.

Trans Sabater verwerkt Spaanse drankenkartons tot hoogwaardige grondstof

Focus op verbeteren recyclingprocessen

‘Trans Sabater bestaat al langer dan 35 jaar’, zegt Pablo Sabater, directielid van het bedrijf dat zijn vader en oom zijn begonnen. ‘Onze vrachtwagens rijden door heel Valencia om containers te legen en naar onze verwerkingsfabrieken te vervoeren. Een paar jaar geleden hebben we de focus verlegd naar het verbeteren van onze recyclingprocessen. We wilden meer afval terugwinnen en verwerken tot gerecyclede grondstoffen. De wetgeving dwingt ons daartoe, maar ook zonder nieuwe wetten is het duidelijk dat we minder fossiele grondstoffen moeten gebruiken. Klimaatverandering is een feit. In Valencia is het tegenwoordig zes maanden per jaar heel heet.’

 

Vertrouwen in toekomst Astral

In het streven naar meer recycling viel het oog van de R&D-mensen van het familiebedrijf op drankenkartons. De gebruikte pakken werden netjes afgeleverd bij de papierfabrieken, maar die konden niets met de PolyAl. ‘We hebben daar serieus op gestudeerd, en het resultaat is een aanpak waarbij we zowel processen als machines hebben gepatenteerd. We verwerken en scheiden de verschillende bestandsdelen van PolyAl zodat we uiteindelijk hoogwaardige grondstoffen hebben. Daar is veel belangstelling voor bij bijvoorbeeld logistieke bedrijven, de bouw en de automotive. We hebben klanten die nu in de laatste fase van het testen zijn. We hebben alle vertrouwen in een mooie toekomst voor ons Astral.’

EXTR:ACT op PRSE 2024

EXTR:ACT is het Europese platform dat zich inzet om de recycling van drankenkartons te verhogen. De organisatie richt zich daarbij met name op het technische proces van recycling van uit meerdere materialen samengestelde verpakkingen. Hierbij wordt gekeken naar de gehele levenscyclus van productie, inzameling, sortering, recycling en hergebruik. EXTR:ACT is dit jaar voor het eerst aanwezig op de Plastics Recycling Show Europe (PRSE) die op 19 en 20 juni in Amsterdam wordt gehouden.

Als Europees kenniscentrum voor de recycling van op papier gebaseerde materialen biedt EXTR:ACT op zijn stand plaats aan acht verwerkers van PolyAl, het residu van polymeren en aluminiumfolie uit gebruikte drankenkartons. In een korte serie stellen we aantal van deze speciale bedrijven voor. EXTR:ACT staat op de PRSE 2024 in hal 9, stand 09-310.

 

Artikel delen