Materiaal besparende gebaksdoos reduceert CO2-uitstoot

Materiaal besparende gebaksdoos reduceert CO2-uitstoot

De Finse bakkerij Viipurilainen Kotileipomo en kartonproducent Metsä Board’s hebben een materiaal besparende en 100% recycleerbare bakkerijverpakking ontwikkeld. De nieuwe verpakking reduceert het materiaal gebruik met 25% en de CO2-uitstoot met 34% in vergelijking met de vorige verpakking.

Viipurilainen Kotileipomo is een bijna 100 jaar oud bedrijf dat op traditionele wijze gebak en ambachtelijk brood maakt van lokale ingrediënten. Toen de bakkerij op zoek was naar een nieuwe oplossing voor haar gebakverpakkingen, waren de belangrijkste criteria het verkleinen van de ecologische voetafdruk en het snel en gemakkelijk kunnen opzetten van de verpakkingen.
Metsä Board's verpakkingsontwerpteam, gevestigd in Metsä Board's Excellence Centre, ontwikkelde daarop een materiaal bespaarden gebaksdoos die 25% minder karton gebruikt en geen gebruik maakt van PE gecoat karton.


Metsä Board’s gebaksdoos is volledig recyclebaar.

Virtueel model

‘Het nieuwe concept is een uitstekend voorbeeld van innovatieve oplossingen die mogelijk worden gemaakt door gezamenlijk te brainstormen’, zegt Ilkka Harju, packaging services director Metsä Board. ‘Bij het ontwerpen van de verpakking hebben we in ons Excellence Centre gebruik gemaakt van een virtueel model om het materiaal, de structuur en de duurzaamheid ervan snel en nauwkeurig te visualiseren.’

Dispersiegecoat barrièrekarton

De bakkerijverpakking is gemaakt van lichtgewicht MetsäBoard Prime FBB EB, een dispersiegecoat barrièrekarton dat gerecycleerd kan worden via de afvalstromen van papier- of kartoninzameling. Het MetsäBoard Prime FBB EB-karton is dik en bestand tegen vet, wat belangrijk is voor voedingsmiddelen die van nature een hoog vetgehalte hebben, zoals gebak en cake.


Metsä Board’s gebaksdoos is volledig recyclebaar.

Artikel delen