Analyseren, ontwerpen, testen en jammen

Ton van Veen Plato product consultants

Analyseren, ontwerpen, testen en jammen

Tags: opinie

"De dag van ..." is een column van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen (VNV), waarin maandelijks één van de VNV-leden een inkijkje geeft in het dagelijkse werk van een verpakkingskundige. Dit keer Ton van Veen van Plato product consultants. De volgende “Dag van …” wordt geschreven door Caspar Bogerd, project manager packaging van Nolet Distillery.

Agenda
8:15 uur      Op de motor naar het werk
9:15 uur      AeroSorbers bestellen
10:00 uur   Verpakking voor raamdecoratie ontwikkelen
12:15 uur    Testen
17:00 uur   FINAT award ontwerpen
18:30 uur   Jamsessie in Den Haag

Roland ten Klooster en ik zijn in 1991 met Plato product consultants begonnen. We zitten in Delft in een mooi grachtenpand en we houden ons bezig met verpakkingen in allerlei soorten en maten. De activiteiten variëren van analyseren van verpakkingsproblemen, bedenken en ontwerpen van verpakkingen, uitvoeren van FEM simulatie, bedenken en uitvoeren van testen en advies op het brede terrein van duurzaamheid. 

8:15 uur: Bestelling AeroSorbers

Vanmorgen op mijn motor gesprongen om naar mijn kantoor in Delft te rijden. Frisjes vandaag, maar 4 graden, maar met een lekker zonnetje. Op kantoor aangekomen eerst de mail checken. Hé, dat is mooi: een bestelling voor de AeroSorbers: een eigen product van Plato product consultants, dat wordt gebruikt om schokken en trillingen te dempen. Het bedrijf dat de bestelling deed, bestelt de AeroSorbers in de vorm van een rechthoekig plateau. Bij dit plateau is op elk van de hoeken een AeroSorber geplaatst en dit wordt in een grote omdoos geplaatst. Chemische analyseapparatuur wordt op het plateau in de omdoos geplaatst en op deze wijze zonder schade de hele wereld overgestuurd. Onlangs maakte ook een museum weer gebruik van de AeroSorbers om een kunstwerk van Zakine te transporteren. De AeroSorbers worden bij een sociale werkplaats gemaakt en die heb ik gelijk gebeld om de order door te geven. Ook gelijk maar de pakbon gemaakt en een factuur naar de klant gestuurd.

AeroSorber Plato product consultants

10:00 uur: Raamdecoratie

Met een lekker bakje koffie leg ik aan mijn collega Roland ten Klooster uit hoe we op een praktische manier een sealfolie kunnen testen op kwaliteit. Na de koffie ga ik verder met waar ik gisteren mee bezig was: het uitwerken van een idee voor een verpakking voor raamdecoratie. Veel bedrijven zijn bezig met de vraag op welke wijze minder kunststof ingezet kan worden en vragen om nieuwe verpakkingsconcepten, waarin bijvoorbeeld karton ingezet wordt. Aan de hand van eerder gepresenteerde schetsen ben ik de uitslagtekeningen aan het maken, die ik binnenkort op ware grootte en in het juiste materiaal laat uitsnijden om modellen te kunnen laten zien aan onze klant. Het maken van modellen is een belangrijke stap in het ontwerpproces, omdat hiermee de ontwerpen pas echt tot leven komen. Het maken van modellen, ook in kleine series en in allerlei materialen, is een van onze specialiteiten. Met de vaak levensechte modellen wordt het eenvoudig om realistische markttesten uit te voeren.

12:15 uur: Testen

Bijna lunchtijd! Even naar de supermarkt lopen voor een frisse neus en wat lekkere spullen. Toch weer een belletje, precies als ik bij de kassa sta. ‘Kun je vanmiddag nog even een testje doen?’, is de vraag van een klant. Voor deze klant hebben we een eigen testapparaat gebouwd, waarmee we de sterkte van een plaat bij een bepaalde doorbuiging kunnen bepalen. Feitelijk een versimpelde trekduwbank, gemaakt uit laser gesneden en gezette metalen platen en voorzien van krachtopnemers en een verplaatsingsmechaniek. Aangezien we het apparaat op kantoor hebben staan, lukt het wel om het testje tussendoor in te plannen. Inmiddels hebben we al flink wat apparaten staan, waarmee we uiteenlopende testen voor verpakkingen kunnen uitvoeren. Dat varieert van apparaten voor seals van kunststof verpakkingen, torque meters en andere krachtopnemers en nog veel meer. Vaak zijn de testen toegespitst op specifieke verpakkingen, waarmee we dan een heel goed inzicht krijgen in problemen. Naast de vraag over de test kreeg ik gelijk nog een aanvullende vraag van mijn klant: of we willen helpen bij het evalueren van een nieuw product. Hiervoor gebruiken we een beoordelingsmatrix, die we invullen aan de hand van specificaties, eisen en wensen van de klant. Zo is de middag weer snel gevuld.

Testapparaat

17:00: Awards

Als laatste van de dag nog twee bestanden aanpassen van de awards van FINAT (the European association for the self-adhesive label industry). Zij hebben een nieuw logo, dat zij graag op de awards voor dit jaar geplaatst willen hebben. De awards worden van perspex gemaakt, dat opgebouwd is uit meerdere lagen. In een van de tussenlagen wordt een bedrukte folie aangebracht, waarop de logo’s te zien zijn. Door handig met de bedrukking te spelen lijkt het alsof de bedrukking een bepaalde dikte heeft en alsof er een metalen plaat is ingegoten. De awards zijn bedoeld voor de FINAT Label Competition.

Finat prijs

18:30: Jamsessie

Terug naar huis op de motor, snel eten en vanavond weer meedoen aan een jamsessie in Den Haag met de mondharmonica!

Ton van Veen
Bedrijf            Plato product consultants
Plaats            Delft
Functie          Mede-eigenaar, consultant, ontwerper
Opleiding      Industrieel Ontwerpen, TU Delft
Hobby’s         Muziek, bluesharp, motorrijden, zaalvoetbal

TonHarp

 

Artikel delen