Bijna vijftig

Bijna vijftig

- Door Mirjam Snel, verpakkingskundige bij Van Geloven. Deze column wordt verzorgd door de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen.

 

Ja, bijna vijftig. De titel van deze column was er als eerste. Ik word over anderhalf jaar vijftig en we zijn de derde – en laatste – reeks van vijftig VNV columns aan het volmaken. Dat verklaart.

In deze laatste serie columns schrijven VNV-ers vaker dan ooit over duurzaamheid en halen voorbeelden aan wat verpakkingskundigen daarin betekenen. De laatste jaren is ons vak onderdeel geworden van de enorme opgave om broeikasgassen te reduceren en zo het klimaat minder dan 1,5 graad C op te laten warmen in 2030.

Mijn bank leerde me onlangs in een online seminar dat zo’n 70% van de bedrijven nog geen CO2-voetafdruk heeft berekend. De meerderheid van de bedrijven weet dus nog niet eens waar ze staan met hun CO2-uitstoot laat staan waar ze moeten beginnen met reduceren. De keus valt dan al snel op verpakkingen. Die zijn lekker zichtbaar. De grootste impact van bedrijven, leerde mijn bank me, zit echter verborgen in energiegebruik van de processen en het transport van zowel inkomende goederen en eindproducten als personeel. Stapt een MKB bedrijf van grijze naar groene energie over dan reduceert de CO2 met 25%.

De gemiddelde milieubelasting van een verpakking, 5-10% als onderdeel van het product, verbleekt daarbij. Ga verduurzamen aan zo’n verpakking en je leert dat je impact klein is. Dit pleit je niet vrij van het optimaliseren van verpakkingen. Vooral vanuit historie, zo is hier al vaker verteld, verpakken we niet altijd zo efficiënt als mogelijk. Een PET-interieur wat in een kartonnetje zit om side loading van stukgoed mogelijk te maken kan na een bedrijfsovername en verandering naar toploading vervallen. Het doosje zelf kan daardoor 15% kleiner en natuurlijk schiet de beladingsgraad van de pallet daardoor omhoog. Pak dergelijke verpakkingen altijd zo snel als mogelijk aan!

Neem het voortouw in de veel grotere opgave om broeikasgassen te reduceren

Als verpakkingskundigen verduurzamen we al tientallen jaren en daarom daag ik jullie uit. Neem, met deze ervaring en bagage, ook het voortouw in de veel grotere opgave om broeikasgassen te reduceren. Bepaal de voetafdruk van je bedrijf op één van de vele open source websites of pak het groot aan en wees open over je doelen via bijvoorbeeld siencebasedtargets.org. Ik ben erbij en heb er erg veel zin in om de daling van de broeikasgassen mede te gaan realiseren in de tweede helft van mijn leven.

Over een paar columns sluit mede VNV-columncommissielid Roland ten Klooster deze serie echt af met een column ter overweging en zullen we vooruitblikken op wat de VNV daarna gaat doen in VerpakkingsManagement.

Artikel delen