Danique Brezet: ‘Wat níet gezegd wordt, is minstens zo relevant’

Danique Brezet: ‘Wat níet gezegd wordt, is minstens zo relevant’

‘Milieuclaims vertellen nooit het hele verhaal’, zegt Danique Brezet, Packaging Specialist bij Royal Talens, in de VM-column “Ingewikkeld”.

Op verpakkingsbeurzen kun je niet om duurzaamheidsclaims heen. Folieblazers blazen hoog van de toren over hun lage CO2-uitstoot. Werp je een blik op de volgende stand, dan lees je dat metalen verpakkingen eindeloos recyclebaar zijn. Een gangpad verder benadrukt de dozenmaker de natuurlijke oorsprong van hun product. Maar als iedere producent duurzaam zegt te zijn, naar wie moet je dan luisteren?

De claims van de producenten snijden doorgaans wel hout, maar vertellen nooit het hele verhaal. Ze pronken vooral met de eigenschappen waarin hun producten uitblinken, maar wat zij níet zeggen is minstens zo relevant. Dat wordt vaak pas zichtbaar door kritisch te kijken naar het grotere geheel. Neem complexe meerlaagse folies: efficiënt materiaalgebruik, lage CO2-uitstoot, goede productbescherming – klinkt goed! Maar diezelfde verpakking scoort laag op circulariteit door de virgin fossiele grondstoffen en de slechte recycleerbaarheid. Is zo’n folie dan wel écht zo duurzaam?

'Een eerlijker beeld begint bij het in samenhang beoordelen van productbehoud, milieu-impact en circulariteit'

Bij zulke dilemma’s is er sprake van een clash tussen milieu-impact en circulariteit. Die begrippen lijken in eerste instantie op elkaar, maar zijn fundamenteel verschillend. In claims wordt circulariteit óf milieu-impact vaak ten onrechte als synoniem gebruikt voor duurzaamheid. Omdat claims vooral de positieve eigenschappen benadrukken, ontstaat zo een te rooskleurig beeld van de duurzaamheid van de verpakking. Een eerlijker beeld begint bij het in samenhang beoordelen van productbehoud, milieu-impact en circulariteit – met als doel op alle vlakken goed te scoren.

Een voorbeeld van een duurzame innovatie die binnen die gedachte past is meerlaagse polypropyleenfolie waarbij de lagen afwisselend in de machine- en transverse-richting zijn georiënteerd. Het resultaat: een mono-PP folie met goede barrière-eigenschappen, zonder gebruik van ‘vreemde’ barrièrematerialen. De voordelen van een dunne folie blijven zo behouden, en de recycleerbaarheid van de folie wordt sterk verbeterd. De inzet van een biobased-PP kan de circulaire performance nog verder verbeteren.

Duurzame vooruitgang in de verpakkingsbranche vraagt om meer dan mooie claims. Het vraagt om transparantie over milieu-impact, eerlijkheid over circulariteit en de bereidheid om verder te kijken dan het commerciële belang. Alleen als alle schakels in de keten bereid zijn om dit te doen, kunnen we écht duurzame stappen zetten. Uiteindelijk is dat in het belang van ons allemaal.

Danique

Meer artikelen

recent new image
DesignVisie: Vakmanschap...

In de rubriek DesignVisie bespreekt...

Lees meer
recent new image
Danique Brezet: ‘Wat níet...

‘Milieuclaims vertellen nooit het hele...

Lees meer
recent new image
Kim Stemkens van Jumbo:...

De column 'De dag van ...' wordt...

Lees meer
recent new image
Lotte Mastwijk: ‘Een...

‘Laten we eerlijk zijn: écht duurzame...

Lees meer
Image-Jul-30-2024-06-11-03-7865-AM

VM nieuwsbrief

  • Blijf op de hoogte met het laatste nieuws uit de verpakkingsindustrie
  • Techniek, duurzaamheid, design en meer
  • Gratis in jouw inbox