CFQ nieuwe standaard voor AGF-dozen

CFQ nieuwe standaard voor AGF-dozen

Common Footprint Quality (CFQ) is de nieuwe kwaliteitsstandaard voor groente- en fruitdozen van golfkarton en massief karton. Deze dozen met het CFQ logo zijn optimaal voor de distributie en het transport van groenten en fruit.

‘Vergroten van de duurzaamheid stond voorop bij het ontwikkelen van de CFQ standaard’, zegt Peter van Ostaijen, directeur van de brancheorganisatie voor de golfkarton (CBA). ‘Hierbij is rekening gehouden met zo min mogelijk gebruik van karton, waarbij een maximale stevigheid kan worden gegarandeerd, de meest efficiënte beladingsgraad, onderlinge stapelbaarheid en geschiktheid voor de specifieke groenten of fruit. Daarmee heeft iedere schakel in de keten een voordeel van producent tot retailer.’

Auditbureau voor CFQ


De CFQ-standaard is gelanceerd door het CBA in samenwerking met de groente- en fruitsector

De CFQ-standaard is gelanceerd door het CBA in samenwerking met de groente- en fruitsector en wordt inmiddels door vijf golfkartonproducenten in de Benelux geproduceerd. De dozen, die geschikt zijn voor transport van groenten en fruit, zijn stevig, beschermen de producten en zijn goed stapelbaar ter bevordering van het logistieke proces. Een onafhankelijk auditbureau controleert de CFQ-standaard. Dit garandeert dat dozen die onder het CFQ-logo worden geproduceerd ook daadwerkelijk voldoen aan de standaardisatie specificaties en kwaliteitseisen.

Voordelen standaardiseren

‘Het standaardiseren van verpakkingen biedt bovendien voordelen bij het samenstellen van mixpallets. Dozen die onderling goed stapelbaar zijn, bieden een steviger palletopbouw’, aldus Wim Rodenburg, van GroentenFruit Huis. Ondernemers kunnen bovendien makkelijker schakelen tussen verschillende lay-outs dankzij een standaard maatvoering van dozen.

Nieuwe website

Alle informatie over de CFQ-standaard is te lezen op de website www.cfqbenelux.org. Hier staan ook de leveranciers die CFQ gecertificeerde dozen van golfkarton en/of massief karton leveren.
Ook is er een digitale omgeving ontwikkeld waar leveranciers de gestandaardiseerde afmetingen en specificaties van de groente- en fruitdozen kunnen raadplegen. Leveranciers kunnen hiervoor een inlogcode aanvragen.

www.golfkarton.org/nl/

www.groentenfruithuis.nl


Artikel delen