Magnetische inkt vereenvoudigt recycling PET-flessen

Magnetische inkt vereenvoudigt recycling PET-flessen

Het Amerikaanse bedrijf Magnomer heeft magnetische inkten ontwikkeld die de recycling van PET-flessen met kunststof etiketten en sleeves vereenvoudigt. Tijdens de recycling van de versnipperde flessen en etiketten scheiden magneten de etiketvlokken van de PET-vlokken zorgen daarmee voor een zuiver recyclaat.

De magnetische drukinkten van Magnomer (Watertown, Massachusetts), die verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren en als kleurloze lak, zijn volgens het bedrijf getest met uitstekende resultaten. Tetst was met volledig dekkende krimpetiketten op PET-flessen. Nadat PET-flessen en plastic etiketten zijn afgebroken tot kleinere vlokken, kunnen magneten worden gebruikt om de etiketvlokken van de PET-vlokken te scheiden en zo te voorkomen dat de labelresten volgen en klonteren in het droogproces of vlekken op transparante PET vlokken.


De magnetische kleurstofmethode eenvoudiger en efficiënter dan andere methoden om het labelmateriaal te onderscheiden van het PET-materiaal

Proefproject

Bij het proefproject van Magnomer waren het labelbedrijf American Fuji Seal en het onafhankelijke testlab Plastics Forming Enterprises (PFE) betrokken, evenals een in de VS gevestigd drankenmerk. Het project testte met succes de recycling van duizenden PET-flessen met krimpetiketten bedrukt in de magnetische kleuren.

Eenvoudig

Volgens Ravish Majithia , CEO en oprichter van Magnomer, is de magnetische kleurstofmethode eenvoudiger en efficiënter dan andere methoden om het labelmateriaal te onderscheiden van het PET-materiaal bij het recyclen van flessen.
‘Bedrijven hebben verschillende soorten labelfolies ontwikkeld om recyclingproblemen op te lossen. Er zijn etiketmaterialen die drijven of die samen met de flessen kunnen worden gerecycled. En er zijn etiketten die in de voorwas kunnen worden gescheiden, voordat flessen en etiketten tot vlokken worden versnipperd. Maar geen enkele methode geeft dezelfde nauwkeurige scheiding als bij onze magneetverven’, zegt Ravish Majithia.

Andere toepassingen

Hoewel het proefproject van Magnomer alleen ging over kunststof etiketten op PET-flessen, zijn er volgens Majithia geen materiaalbeperkingen voor de scheidingsmethode met magnetische inkten.
‘We testen onze technologie nu op andere toepassingen, zoals etiketten op recyclebare drankflessen in HDPE, aluminium blikjes en verschillende meerlaagse materialen.’


Magnomer's labeldrukkerij in Watertown, Massachusetts, waar de magnetische inkten werden ontwikkeld.

Artikel delen