Automatisering ondersteunt fruitteelt

Peter Veltman van Fieldman: Automatisering ondersteunt fruitteelt

Automatisering ondersteunt fruitteelt

Tags: AGF

Het was geruime tijd een trend om bijvoorbeeld AGF-activiteiten te verplaatsen naar lagelonenlanden, ‘maar door automatisering is er nu de mogelijkheid om alles in eigen land te houden of hier naartoe terug te halen’, stelt Peter Veltman, innovator en eigenaar/directeur van Fieldman.

Peter Veltman is afkomstig uit de etiketteerindustrie en kent de processen bij de fruitteelers, maar ook de problemen waar zijn klanten tegenaan lopen. Eén zo’n probleem was het ontnesten van kunststof bakjes bij een aardbeienteler en vervolgens het plaatsen van de bakjes in een krat. Dit is arbeidsintensief en onhandig werk.

Yaskawa robots

Veltman heeft met zijn bedrijf een verpakkingslijn ontwikkeld met de focus op het uitklappen van kratten waarin bakjes met fruit worden geplaatst. De lijn bestaat uit Yaskawa robots voor en achter en een ontnester ertussenin. Met een tempo van 10.000 bakjes en 1.000 kratten per uur is dit een aanzienlijke vooruitgang in flexibiliteit en capaciteit. Waar voorheen 24 uur per dag manueel gewerkt werd, resulteert deze oplossing in meer bakjes, in minder tijd.

Uitklaptool

Een volgend probleem was het uitklappen van de kratten zelf. Er bestaan klapkratten die niet automatisch openklappen als ze ondersteboven worden gehouden. Fieldman heeft een 4- en 5-voudige gripper ontwikkeld die de 4 of 5 kratten tegelijk, 1.000 stuks per uur, met een Yaskawa-robot openklapt en plaatst. Met deze originele gripper heeft Fieldman naar eigen zeggen dit probleem verbeterd in samenwerking met Yaskawa Benelux, leverancier van industriële apparatuur. 

Fieldman_Yaskawa_AGF.3

 

Artikel delen