BMW en Cabka ontwikkelen alternatief voor stalen gitterbox
Verpakkingen |
VerpakkingsManagement |
juli 03, 2025
Cabka heeft in samenwerking met de BMW Group een nieuw type grote ladingdrager ontwikkeld: de CabFold Hybrid. Deze opvouwbare container is bedoeld voor het transport en de opslag van carrosserie- en chassisdelen en bestaat voor 94 procent uit gerecycled kunststof. De oplossing wordt inmiddels in grote aantallen ingezet in de interne logistiek van de autofabrikant.
Volgens Cabka stelt de inzet van meer dan 10.000 van deze containers de BMW Group in staat om de CO₂-uitstoot in de verpakkingslogistiek jaarlijks met circa 3.000 ton te verminderen. Dit wordt onder meer toegeschreven aan het lagere gewicht, de hogere transportefficiëntie en het compacte retourvolume: tot 288 ingeklapte containers passen op één vrachtwagen. In uitgevouwen toestand bieden ze een inhoud van 755 liter, waarmee ze tot de ruimste in hun klasse behoren.
Vervanging van stalen gitterboxen
De CabFold Hybrid wordt gebruikt als vervanging voor stalen gitterboxen. Die zijn relatief zwaar, nemen veel ruimte in en vereisten vaak extra verpakkingsmaterialen zoals karton om de lading te beschermen. De kunststof uitvoering daarentegen is lichter – 52,5 kilo – en door zijn gesloten ontwerp beter geschikt voor buitenopslag. Ook is de container compatibel met bestaande ladingdragers, waardoor deze geleidelijk in bestaande processen kan worden geïntegreerd.
Cabka als ontwikkelpartner voor BMW
Een ander aspect van de samenwerking is dat Cabka niet alleen als ontwikkelpartner fungeert, maar ook als gecertificeerd inzamelaar van gebruikte kunststoffen binnen de BMW Group. De nieuwe ladingdrager is modulair opgebouwd, waardoor onderdelen zoals zijwanden en bodemelementen eenvoudig te vervangen zijn. Hiermee wordt niet alleen de levensduur verlengd, maar sluit het ontwerp aan op een circulaire strategie.
De container is geschikt voor zowel handmatige als geautomatiseerde verwerking, zonder dat een vaste volgorde voor het in- of uitklappen vereist is. Dankzij gladde oppervlakken is het systeem bovendien eenvoudig te reinigen en is het risico op beschadiging of letsel bij gebruik beperkt.