De gemiddelde concentraties microplastics (MPs) liepen sterk uiteen: van 2,9 deeltjes per liter in water tot 82,9 in bier. Ook frisdranken bevatten aanzienlijke hoeveelheden, met 31,4 MPs/L in coladranken, 28,5 in ijsthee en 45,2 in limonade. In wijn lag het gemiddelde op 8,2 MPs/L.
Glazen flessen bevatten meer microplastics
Opvallend is dat dranken in glazen flessen vaker hogere concentraties microplastics bevatten dan die in plastic flessen, blik of karton. In het geval van coladranken bevatten glazen flessen zelfs gemiddeld 103,4 MPs/L, tegenover 3,4 in blik en 2,1 in plastic.
De bron van deze vervuiling blijkt vaak de dop te zijn. Het merendeel van de aangetroffen deeltjes komt overeen met de kleur en samenstelling van de buitenlaag van metalen doppen. Blijkbaar slijt de verf op de buitenkant van de dop waarschijnlijk af en komt zo als microplasticdeeltjes in de drank terecht. Experimenten toonden aan dat het vooraf schoonmaken van doppen met water en ethanol het aantal microplastics in de fles aanzienlijk vermindert.
Meer onderzoek nodig
Hoewel het onderzoek microplastics in alle onderzochte dranken aantrof, is het nog niet duidelijk of deze niveaus ook een risico vormen voor de volksgezondheid. Meer toxicologisch onderzoek is nodig om hierover uitsluitsel te geven.