Nespresso introduceert composteerbare koffiecapsules

Nespresso stapt over van aluminium naar papieren, composteerbare capsules

Nespresso introduceert composteerbare koffiecapsules

Al bijna 40 jaar brengt Nespresso koffie in recyclebare aluminium capsules op de markt, nu is het tijd voor hun eerste composteerbare koffiecapsule. De capsules zijn op papierbasis en kunnen worden gecomposteerd in de huiscompost van huishoudens. Ze zijn in vijf nieuwe koffievarianten verkrijgbaar. Nespresso blijft aluminium capsules aanbieden en geeft aan dat de CO2 voetafdruk voor beide opties gelijk zijn als het aluminium wordt gerecycled.

Na drie jaar onderzoek en ontwikkeling heeft Nespresso een thuiscomposteerbare capsule op papierbasis ontwikkeld die dezelfde koffiekwaliteit en smaak behoudt als Nespresso-drinkers gewend zijn. Om dit te bereiken heeft Nespresso een capsule gemaakt die voor 82 procent bestaat uit papierpulp en een afbreekbare biopolymeer ter bescherming tegen oxidatie. Hierdoor blijven de aroma's van de koffie behouden vanaf het moment dat de koffie wordt gemalen totdat deze in de koffiemachine wordt gezet.

 

Circulariteit in de koffiesector

‘We zijn heel trots met de lancering van de nieuwe koffiecapsules op basis van papier voor Nederlandse consumenten’, zegt Kika Buhrmann, CEO van Nespresso in Nederland. ‘Als Nespresso willen we vooroplopen met initiatieven die duurzaamheid en circulariteit brengen in de koffiesector. Met onze nieuwste innovatie kunnen we Nederlandse consumenten naast de aluminium capsules een net zo smaakvol alternatief bieden in thuis-composteerbare capsules.’

Nespresso papieren koffiecapsule

Innovatie op basis van papier

In 2018 richtte Nespresso’s moederbedrijf Nestlé, het Nestlé Institute of Packaging Sciences op om de ontwikkeling van alternatieve verpakkingen te versnellen. Samen met het instituut werkte Nespresso drie jaar lang aan de ontwikkeling van de nieuwe capsule op basis van papier. Nespresso combineerde voor de ontwikkeling een nauwkeurig papierpulpvormingsproces met een biologisch afbreekbare (biopolymeer) laag om de koffie te beschermen tegen oxidatie en deze vers te houden tijdens transport, opslag en tijdens de hogedrukextractie in de Nespresso-machines.

‘Geen enkele koffiecapsule mag momenteel bij het GFT-afval’, zegt Reineke van Riemsdijk, sustainability lead van Nespresso Nederland. ‘Dat geldt voor alle composteerbare capsules die in Nederland beschikbaar zijn. De nieuwe capsule van Nespresso is TÜV gecertificeerd om thuis te composteren. De zelfgemaakte compost is perfect te gebruiken voor de moes- of siertuin.’

 

Vijf nieuwe koffiemelanges

Voor de lancering van de nieuwe capsules op basis van papier, hebben Nespresso's koffiemeesters vijf nieuwe melanges ontwikkeld passend bij het materiaal, waaronder een biologische koffie afkomstig van het Nespresso AAA Sustainable Quality Program. Het nieuwe assortiment is vanaf 10 juni 2024 te proeven in de Nespresso boutiques. De verkoop van de capsules start op 16 september 2024.

 

Nespresso blijft aluminium capsules aanbieden

Aluminium capsules zijn oneindig recyclebaar en daarmee een circulaire oplossing, aldus de koffieproducent. ‘We geven met de capsules op basis van papier de consument een alternatief. Het is aan de consument om te kiezen ze de voorkeur geven aan een verpakking die ze na gebruik thuis composteren of een verpakking die ze na gebruik recyclen. De CO2 voetafdruk is voor beide opties gelijk wanneer het aluminium wordt gerecycled of de capsule op basis van papier wordt gecomposteerd.’

 

Papieren Nespresso Pro pads

Tijdens de Interpack beurs vorig jaar toonde machinefabrikant Opem het eerste prototype van een machine voor  een papieren Nespresso Pro pad.  Het  betreft een thermogevormde pad van 95% papier en een  bio-afbreekbare barrièrelaag. Wanneer deze op de markt komt, is nog niet bekend.

 

 

Artikel delen