Programma Dag van de Duurzame Verpakking bekend

Dag van de Duurzame Verpakking

Programma Dag van de Duurzame Verpakking bekend

Tijdens de Dag van de Duurzame Verpakking 2023 op 21 juni komen experts, studenten en bedrijven uit het hele land samen om te netwerken en kennis te delen. Met het thema ALL-IN ligt de focus dit jaar op de gehele verpakkingsketen. De daarbij aansluitende sprekers zijn door de organisatie bekendgemaakt.

Enkele hoogtepunten op de dag zijn: interactieve lezingen, pitches van studenten en een interdisciplinair tafelgesprek met tafelgasten uit de verschillende schakels van de verpakkingsketen.

Stijn Kling zal de dag voorzitten en is tevens moderator bij het tafelgesprek. Om 13:00 uur wordt het event officieel geopend door wethouder Frank den Brok.

Goed Verpakt
Vervolgens neemt Antien Zuidberg het stokje over. Als lector op de HAS green academy zet Antien zich onder andere in voor het project 'Goed Verpakt'. Binnen dit project staat de vraag: 'Welke keuzes leiden tot optimalisatie van de integrale duurzaamheid van product-verpakkingscombinaties in de foodsector?' centraal.

‘Goed Verpakt’ maakt dit keuzeproces inzichtelijk en helpt bedrijven om tot de duurzaamste product-verpakkingscombinaties te komen. Tijdens het evenement spreekt Antien over de project resultaten van afgelopen twee jaar en presenteert ze de duurzaamheidsdilemma's die tijdens de studentonderzoeken naar voren zijn gekomen.

Studenten HAS green academy
Binnen het Innovatieprogramma Circulaire Verpakkingen Oss, wordt er gezamenlijk onderzoek gedaan naar het verduurzamen en circulair maken van verpakkingen. Dit jaar wordt er door vier projectgroepen van de HAS green academy gewerkt aan verschillende vraagstukken vanuit het bedrijfsleven. De uitkomsten hiervan presenteren zij op de Dag van de Duurzame Verpakking. Onderwerpen die aan bod komen zijn: greenwashing, coatings op karton, duurzame vries-vers-broodverpakking en een duurzame brood-toastsalade verpakking.

Tafelgasten
Na de pauze vindt het tafelgesprek plaats. Gasten vanuit verschillende schakels van de verpakkingsketen schuiven aan om te reageren op uitdagende stellingen. De tafelgasten zijn:

Michaël Nieuwesteeg
(Directeur NVC Nederlands Verpakkingscentrum)
Taco Kingma (Manager Duurzaam Verpakken bij FNLI Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie)
Roger Loop (Directeur NRK Verpakkingen)
Marian Wagemakers (Voorzitter Global Goals Oss)
Julie de Vaan (Gedragsexpert en mede-eigenaar van Changing Ways)
Annelies Clements (Sustainability & Innovation Manager bij Bunzl Retail & Industry Nederland)
Alex van Kuilenburg (Business Development Manager Food bij Milgro)

Tot slot
Margot Meijerink sluit de dag af. Als afgestudeerd industrieel ontwerpster aan de Universiteit Twente, zet zij haar studieachtergrond in om een brug te slaan tussen de afvalverwerking en de verpakkingsindustrie. Tijdens de Dag van de Duurzame Verpakking spreekt Margot over de visuele tool die zij heeft ontworpen voor afvalverwerkingsbedrijf Attero. Deze tool belicht het perspectief van de afvalverwerking en kan daarmee bijdragen aan het creëren van schonere afvalstromen.

Om 17:00 uur vindt de netwerkborrel plaats.

Registreren als bezoeker kan gratis via de website.

Artikel delen