3 vragen aan Alan Campbell, technisch directeur The LCA Centre

3 vragen aan Alan Campbell, technisch directeur The LCA Centre

Waar moet een goede Life Cycle Assessment (LCA) aan voldoen?

VerpakkingsManagement vroeg het aan Alan Campbell. De technisch directeur van The LCA Centre in Beuningen. Hij promoveerde in 2019 aan de U Twente op Life Cycle Assessment en is internationaal gezien een van de belangrijkste experts op het gebied van LCA’s voor verpakkingen.

Vraag 1: Wat zijn de kenmerken van een goede LCA?

Alan CampbellEen goede LCA pakt het doel van het onderzoek krachtig aan. Idealiter wordt een LCA uitgevoerd door iemand met voldoende technisch kennis van de bestudeerde verpakking. Het ontbreken van deze kennis is een belangrijk punt van kritiek op LCA’s. De onderzoeker moet kennis hebben van de productsystemen die worden onderzocht en de juiste inventaris bezitten met betrekking tot het onderzoek.
"Garbage In, Garbage Out" is echter vaak van toepassing op LCA-onderzoeken

Vraag 2: Er zijn softwarepakketten waarmee bedrijven zelf een LCA kunnen uitvoeren. Zijn er beperkingen aan dit soort pakketten?

Veel van onze klanten hebben interne LCA-tools die ze gebruiken als richtlijn. We zien echter af en toe dat de resultaten van deze interne LCA-onderzoeken verschillen van diepgaande studies, zoals vereist zou zijn voor een peer-reviewed onderzoek om een ​​milieuclaim te maken.

Dit kan schokkerend zijn voor het bedrijf, omdat het mogelijk is dat er belangrijke beslissingen zijn genomen op basis van het interne onderzoek.

Het lijkt erop dat deze interne tools vaak een beperkt aantal levenscyclusinventarissen bevatten en vaak ofwel eenvoudige tools zijn of kleine iteraties van de populaire grotere tools zijn.

Als bedrijven beslissingen willen nemen op basis van een interne LCA-tool, moet deze tool geschikt zijn aan een ​​eventuele peer-reviewed studie te worden onderworpen. Het is niet verstandig om een eenvoudig LCA-hulpmiddel aan te schaffen om besluiten mee te nemen, want er uitstekende LCA-tools op de markt zijn.

De beroemde term "Garbage In, Garbage Out" is echter vaak van toepassing op LCA-onderzoeken. Gebruikers moeten de tool en alle data van de verpakking volledig begrijpen. Veel LCA-onderzoeken maken vergelijkingen van gelijksoortige verpakkingen.

Voor sommige producten waarmee wordt vergeleken, zijn er vaak weinig of geen gegevens en is er geen betrokkenheid van belanghebbenden. Om dit aan te pakken hebben we de Forensic LCA®-benadering ontwikkeld, die wordt uitgelegd in mijn boek (A forensic approach to life cycle assessment) Het is te downloaden van de website van de Universiteit Twente.

The LCA centre
The LCA centre

Vraag 3:  Welke minimale uitrusting heb je nodig om een ​​betrouwbare LCA te maken?

Een LCA-onderzoek vereist niet per se andere apparatuur dan misschien een computer, maar dit hangt weer af van het doel van het onderzoek. Betreft het onderzoek een verpakking waarvan weinig of geen data beschikbaar is en het bedrijf wilt een gedetailleerd, forensische benadering, dan is een aantal analytische instrumenten nodig.

Nogmaals, de allerbelangrijkste factor met betrekking tot een LCA-onderzoek is dat het wordt uitgevoerd door medewerkers die de onderzochte systemen volledig begrijpen en toegang hebben tot peer reviewers die ook over de relevante technologische kennis beschikken.

Studies afgeleid van een LCA kunnen een zeer nuttig hulpmiddel zijn, maar ze moeten altijd worden overwogen met betrekking tot hun doel, hun reikwijdte en de robuustheid van hun inventarisatie van alle hulpbronnen die worden gebruikt om de verpakking te produceren, zoals energie, water, grondstoffen en verwerkte materialen, en alle stoffen die vrijkomen in het milieu.

Wil jij ook een onderwerp aandragen voor onze rubriek "3 vragen aan.."  ? Lees verder onderaan deze pagina.
Artikel delen

We vragen het aan jou!

Welke personen uit de verpakkingsbranche vind jij interessant om over te lezen en welke verpakkingsonderwerpen hebben jouw interesse? Deel je mening met ons!