BEJO GROENTEZADEN WACHT OP RECYCLEBARE BARRIÈRE-MATERIALEN

BEJO GROENTEZADEN WACHT OP RECYCLEBARE BARRIÈRE-MATERIALEN

Tags: AGF

GOUD” UIT SEED VALLEY MOET GOED WORDEN VERPAKT

Familiebedrijf Bejo, opgericht door de families Beemsterboer en Jong, is een wereldspeler in groentezaden voor de volle grond. In Warmenhuizen vindt onder andere veredeling, onderzoek en productie plaats, en worden de zaden verder behandeld en verpakt. Voor Bejo is het belangrijk dat dit zo duurzaam mogelijk gebeurt, waarbij bescherming van de zaden topprioriteit is.

1 kg tomatenzaad is duurder is dan 1 kg goud

Dat Nederland een zuivelexporteur van internationale faam is en dat vanuit het Westland kasgroenten de hele wereld overgaan, is algemeen bekend. Dat Nederland ook een wereldspeler is op het gebied van zaadveredeling weten veel minder mensen. Dankzij de vele zaadveredelingsbedrijven in de kop van Noord-Holland, waarvan Bejo er één is, hebben heel veel mensen wereldwijd dagelijks groenten op hun bord. Goud

Als Packaging & Labelling Team Leader is Jordy Schuit dagelijks bezig met het proces van afvullen en printen van hoogwaardige barrièreverpakkingen, waarin soms enkele grammen en soms kilo’s zaden worden verpakt.

Het gaat om - in de ogen van de consument - duizelingwekkende bedragen per verpakking. Een van de meest treffende feiten die op tafel kwamen, is dat 1 kg tomatenzaad duurder is dan 1 kg goud.

Bij 40 gewassen zit je al aan 1.200 verschillende verpakkingsvarianten

‘We veredelen hier onze eigen gewassen en vermarkten hiervan de zaden.'

Maar wie vervolgens hoort dat een zaadje wel 40 kg tomaten kan opleveren, begrijpt ook dat het niet gaat om de kosten van de zaden, maar om de opbrengsten. Schuit heeft zelf een agrarische achtergrond, gecombineerd met een technische, inclusief een cursus bij het NVC, en moet als teamleader zorgen dat de waardevolle en hoogwaardige zaden in optimale conditie bij de ontvangers komen. 

Omdat de zaden over de hele wereld gezaaid worden in allerlei klimaatzones, betekent het dat we onze gewassen zo moeten veredelen dat er voor iedere klimaatzone een variant is die een kwalitatief hoogwaardige groente oplevert. Om maar een voorbeeld te geven; een van de gewassen die wij ontwikkelen zijn wortelen en die hebben we in meer dan 100 rassen.’ Volle grond

Bij Bejo worden verschillende gewassen voor de volle grond ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld wortel, ui, kool en spinazie, maar ook tomaten, paprika en selderij.

pr jordyschuit6

De focus ligt op gewassen voor de volle grond.

Vroeger kostte het ontwikkelen van een ras zo’n 10 tot 15 jaar, maar door de introductie van nieuwe technieken kunnen nieuwe rassen inmiddels sneller ontwikkeld worden.

Die veredeling gebeurt op het veld en in de eigen laboratoria door hoogopgeleide medewerkers. Een kapitaal- en kennisintensieve activiteit.

Gewassen dienen bijvoorbeeld resistent te zijn tegen schimmels en ziektes en moeten ook nog geschikt zijn voor bepaalde klimaatzones en grondsoorten.

Bij 40 gewassen die ieder gemiddeld zo’n 30 rassen zouden hebben, zit je al aan 1.200 verschillende verpakkingsvarianten. Maar er zijn dan ook nog weer verschillende specificaties, taalversies zaden. Omdat de zaden over de hele wereld gezaaid worden in allerlei klimaatzones, betekent het dat we onze gewassen zo moeten veredelen dat er voor iedere klimaatzone een variant is die een kwalitatief hoogwaardige groente oplevert.

Om maar een voorbeeld te geven; een van de gewassen die wij ontwikkelen zijn wortelen en die hebben we in meer dan 100 rassen.’ Volle grond Bij Bejo worden verschillende gewassen voor de volle grond ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld wortel, ui, kool en spinazie, maar ook tomaten, paprika en selderij. De focus ligt op gewassen voor de volle grond.

Vroeger kostte het ontwikkelen van een ras zo’n 10 tot 15 jaar, maar door de introductie van nieuwe technieken kunnen nieuwe rassen inmiddels sneller ontwikkeld worden.

Die veredeling gebeurt op het veld en in de eigen laboratoria door hoogopgeleide medewerkers. Een kapitaal- en kennisintensieve activiteit. Gewassen dienen bijvoorbeeld resistent te zijn tegen schimmels en ziektes en moeten ook nog geschikt zijn voor bepaalde klimaatzones en grondsoorten.

40.000 verpakkingsvarianten

Bij 40 gewassen die ieder gemiddeld zo’n 30 rassen zouden hebben, zit je al aan 1.200 verschillende verpakkingsvarianten. Maar er zijn dan ook nog weer verschillende specificaties, taalversies

pr jaccoschuit4

Waar we naartoe willen

Op beurzen kijken we dan ook zeker naar de ontwikkeling, maar op dit moment hebben we nog geen duurzamer alternatief gevonden voor onze huidige verpakking.’ Vaak omstellen De enorme variëteit aan zaden in het Bejo assortiment zorgt ook voor een enorme variëteit in verpakkingvolumes.

het kunnen voorzien van de groeiende wereldbevolking van gezonde groenten een grote uitdaging.

Het gaat van zakjes met 100 zaden tot grootverpakkingen van kilo‘s met tot wel 5 miljoen zaden.

Schuit: ‘Per dag worden er per machine 20 tot 30 verschillende verpakkingsopdrachten verwerkt. Dat betekent dus veel omstellen en schoonmaken. Wij kijken qua verpakken naar de farma-collega’s, zeker als het gaat om hygiëne en validatie. De kleine oplagen verpakkingen, tot 150 stuks, verwerken wij op aparte machines. Variabele informatie De zaadveredelaar werkt met onbedrukte folie in de huiskleuren.

De tekst wordt per verpakking aan de lijn geprint. Met zo’n enorme hoeveelheid verpakkingsvarianten betekent dit dat de automatisering zeer hoogwaardig moet zijn.

Bij Bejo is het proces volledig geautomatiseerd, waardoor slechts één medewerker nodig is om alle verpakkingsvarianten te beheren en te zorgen dat op het juiste moment de juiste tekst wordt gedrukt op een verpakking.

Bejo beschikt over 11 verpakkingslijnen, waarvan een voor kleinere runs. Er is ook nog een aparte hal met drie machines speciaal voor biologische zaden. Hiervoor wordt het bedrijf ook ge-audit.

Bejo beschikt over 11 verpakkingslijnen

‘Bij biologische zaden is de groei enorm’, zegt Schuit. ‘Op dit moment kunnen wij het nog af met een horizontale machine, een verticale en een blikkenmachine.’ Voor het verpakken van de gangbare, dus niet-biologische zaden beschikt het bedrijf over diverse machines van SN Maschinenbau die sachets horizontaal verpakken.

Naast deze horizontale verpakkingsmachines is er nog een verticale machine voor pillow bags.

De verticale lijnen worden ingezet vanaf 1.000 tot 250.000 zaden. Tabletten in blik Zeer kleine zaden krijgen een speciale behandeling, omdat deze niet goed door de zaaimachine verwerkt kunnen worden. Als een zaad te klein is, is er een kans dat er meerdere zaden tegelijk worden gezaaid.

Om dat te voorkomen worden kleine zaden tot een pil of tablet gemaakt, waarbij de zaden een kleilaagje krijgen, zodat ze geschikt zijn voor de zaaimachine. Dat maakt ze beter verzaaibaar.

Deze zaden zijn door het omhulsel kwetsbaar en worden verpakt in blik. Er zijn drie blikformaten in gebruik die worden voorzien van een papieren label. Duurzaamheid belangrijk Duurzaamheid speelt een belangrijke rol voor Bejo. Schuit: ‘De basis van onze zaadcoating bijvoorbeeld, bestaat volledig uit natuurlijke bestanddelen die volledig afbreekbaar zijn.

pr bejoaden5

Wat betreft de gewasbeschermingsmiddelen zijn we aan het uitfaseren en we doen onderzoek naar natuurlijke beschermingsmiddelen. Waar we ook trots op zijn, is dat we één formaat omdoos hebben voor al onze producten.

Dat is uniek en daar hebben we dan ook jaren aan gewerkt.’ Duurzaamheid in productie en verpakken is prioriteit voor Bejo, daarnaast is het kunnen voorzien van de groeiende wereldbevolking van gezonde groenten een grote uitdaging.

Het kunnen voorzien van de groeiende wereldbevolking van gezonde groenten een grote uitdaging
Artikel delen