‘De eerste en enige verpakkingen van plasticvrij materiaal’

Beoordeling NLse regering: ‘De eerste en enige verpakkingen van plasticvrij materiaal’

‘De eerste en enige verpakkingen van plasticvrij materiaal’

Het e-magazine Packaging Europe heeft een artikel gepubliceerd waarin staat dat de Nederlandse overheid de verpakkingen van Notpla noemt als de ‘eerste en enige’ van plasticvrij materiaal.

 

 

De Engelse verpakkingsproducent legt uit dat de EU-richtlijn voor eenmalig gebruik plastic definieert als een materiaal dat bestaat uit chemisch gemodificeerde en/of synthetisch gepolymeriseerde polymeren, en dat landspecifieke wetgeving heeft geprobeerd bepaalde plastic artikelen voor eenmalig gebruik te verbieden of te belasten en etikettering verplicht te stellen.

In Nederland gaat de milieuautoriteit van de overheid, ILT, met deze definitie nog een stap verder – door technologieën die in andere contexten vaak beweren 'plasticvrij' te zijn, zoals waterige dispersiecoating, mee te nemen in de classificatie van kunststoffen.
'De verpakkingen kunnen worden gerecycled in bestaande papierstromen of thuis worden gecomposteerd'

Beoordelingsproces

Na een beoordelingsproces van negen maanden en een onafhankelijk onderzoek door Eunomia, meldt Notpla dat haar plantaardige verpakking het eerste materiaal is dat door de Nederlandse overheid als plasticvrij wordt erkend. Dit komt omdat er geen chemische modificaties of coatings op benzinebasis nodig zijn om vet- en vochtbestendigheid te bereiken, maar dat er gebruik wordt gemaakt van natuurlijke polymeren die in zeewier voorkomen. De verpakkingen kunnen worden gerecycled in bestaande papierstromen of thuis worden gecomposteerd, stelt de onderneming. 

Notpla_zeewier

Notpla is een strategisch partnerschap aangegaan met het in Oosterhout gevestigde verpakkingsbedrijf Conpax om gecertificeerde plasticvrije voedselverpakkingen te distribueren. De verwachting is dat nu minimaal 15 miljoen single use plastic verpakkingen in Nederland worden vervangen.

<Foto’s: Notpla>

Artikel delen