Clever-CPL: Het verschil tussen THT en TGT

Clever-CPL: Het verschil tussen THT en TGT

Correct gebruik van de houdbaarheidsdatum kan voedselverspilling voorkomen. Helaas wordt veel voedsel oneerlijk en te snel weggegooid. Dit is niet alleen slecht voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. ‘Kent u het verschil tussen “ten minste houdbaar tot” (THT) en “te gebruiken tot” (TGT)?’, vraagt Clever-CPL.

Hoe lang is voedsel houdbaar? Dit is vaak in één oogopslag te zien op het product of de verpakking. Er staat een specifieke datum op gedrukt met de tekst “Ten minste houdbaar tot of te gebruiken tot”. Deze houdbaarheidsdatum geeft aan of iets voor die datum gegeten mag worden of dat het zeker niet de bedoeling is.

Producten die niet snel bederven (THT) en producten die wel snel bederven (TGT)

De “THT” aanduiding staat voor “ten minste houdbaar tot” gevolgd door een datum. De term komt voor op gekoelde en ongekoelde producten, meestal streefdata. In veel gevallen kunnen melk- en vleesproducten een dag of twee na de houdbaarheidsdatum nog worden gebruikt. Als deze producten niet meer goed zijn, is dat te zien, ruiken en proeven. Dit geldt ook voor geopende producten die verlopen zijn. Ongekoelde producten, zoals meel, koffie, snoep en frisdranken, kunnen vaak ruim na de aangegeven houdbaarheidsdatum worden gebruikt. Gewoon een kwestie van kleur-, geur- en smaakcontroles. Geen sprake van verandering? Dan is het met een gerust hart te eten of te drinken.

'Het is de verantwoordelijkheid van de fabrikant om de juiste houdbaarheid te hanteren en te controleren'

TGT staat voor "Te gebruiken tot". Houdbaarheid is te vinden op voedingsmiddelen die slechts voor een korte periode kunnen worden bewaard. Denk aan vlees, vis, voorgesneden groenten, koude maaltijden en vers geperste sappen. De houdbaarheidsdatum is de laatste dag dat het product nog veilig is te gebruiken. Na deze datum kunnen ziekteverwekkers, zoals bacteriën, beginnen te groeien. Het is meestal niet te zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Daarom is het product na de vervaldatum niet langer veilig. De houdbaarheid kan worden verlengd tot voorbij de houdbaarheid door het product uiterlijk voor de houdbaarheidsdatum in te vriezen. Naast de houdbaarheid is de fabrikant ook verplicht bewaarinstructies op de verpakking te vermelden.

De correcte houdbaarheidsindicatie

Het is de verantwoordelijkheid van de fabrikant om de juiste houdbaarheid te hanteren en te controleren. Het kan zijn dat het product een intense hittebehandeling heeft ondergaan, of dat er conserveringsmiddelen zijn toegevoegd om de groei van ziekteverwekkende bacteriën tegen te gaan. Zo kunnen bederfelijke producten nog houdbaar zijn. Het omgekeerde is ook mogelijk. Als vleesproducten bijvoorbeeld mildere behandelingen krijgen, zijn ze vatbaarder voor de groei van pathogene bacteriën. In dit geval is de TGT-datum verplicht.

Houdbaarheid of vervaldatum afdrukken?

Veel fabrikanten in de voedingsmiddelenindustrie gebruiken machines om de houdbaarheidsdatum of houdbaarheidsdatum op elk product te printen.
‘Wilt u de houdbaarheidsdatum direct op uw product of verpakking printen? Kies dan voor een van onze codeersystemen, zoals: kleinkarakterprinters, hoge resolutie printers, laserprinters of folieprinters.’

Artikel delen