CRAFT-brouwers kijken naar meermalige verpakkingen

Craft-brouwers meermalige verpakkingen

CRAFT-brouwers kijken naar meermalige verpakkingen

Op 1 februari kwamen de ambachtelijke Nederlandse brouwers, die zijn verenigd in CRAFT, bijeen voor hun jaarlijkse congres. Het thema dit jaar was ‘back to basic’. In lastige tijden grijpen de brouwers terug naar de basis van waar ze mee bezig (moeten) zijn. De PPWR wierp zijn schaduw vooruit; er was veel aandacht voor meermalige verpakkingen.

Op 1 februari kwamen de ambachtelijke Nederlandse brouwers, die zijn verenigd in CRAFT, bijeen voor hun jaarlijkse congres. Het thema dit jaar was ‘back to basic’. In lastige tijden grijpen de brouwers terug naar de basis van waar ze mee bezig (moeten) zijn. De PPWR wierp zijn schaduw vooruit; er was veel aandacht voor meermalige verpakkingen.

Veel bezoekers, een breed programma, een informatiemarkt en een goede sfeer. Het zijn ieder jaar weer ingrediënten van de Dutch Craft Beer Conference. Netwerken, kennis delen en samen een glas bier drinken. Het thema was dit jaar: “Back to Basic”.

PPWR werpt schaduw vooruit

Er was relatief veel aandacht voor verpakkingen tijdens het CRAFT-congres en dat heeft alles te maken met de regelgeving, de Packaging & Packaging Waste Regulation (PPWR) vanuit de EU. De voordelen van een overstap naar hervulbare verpakkingen werden nog eens op een rij gezet. Hervulbare verpakkingen hebben de grootste impact op het verlagen van de co2 uitstoot. Bovendien is bij gebruik van hervulbare verpakkingen de afvalbeheersbijdrage lager. Daarnaast hebben consumenten steeds vaker een voorkeur voor meer duurzame verpakkingsoplossingen. Gezien de focus op recycling en re-use, voortkomend uit de PPWR, is de keuze voor hervulbare verpakkingen een no-brainer. Maar de praktijk is weerbarstiger, het is makkelijker gezegd dan gedaan.

CRAFT-brouwers Kegs United

Kegs United

Binnen de vereniging is al een tijd geleden het initiatief Kegs United opgestart. Dat draait om de inzet van hervulbare stalen vaten, die uiteraard veel duurzamer zijn dan de plastic fusten die de meeste kleine brouwerijen gebruiken. Bovendien is de kern van de verpakkingsregelgeving de overstap van eenmalige naar meermalige verpakkingen. Kegs United is een samenwerkingsverband, waarbij een uniforme fustenpool de basis is en zo laag mogelijke kosten het uitgangspunt.

De verantwoordelijken voor dit Kegs United project gaven daarom uitvoerige informatie over de stand van zaken. Er wordt gestart met een pool van 40.000 fusten. De presentatie maakte duidelijk dat deelname voor brouwers zeer aantrekkelijk is. De horeca kan van veel kleine brouwerijen dus stalen statiegeldfusten verwachten.

BNR-fles

De BNR-fles (Bruine Nederlandse Retourfles) is voor horecazaken die met een van de grote brouwerijen zaken doen een bekende verschijning. Maar gezien de focus op hergebruik in de verpakkingsverordening en het streven van de brouwsector om meer duurzaam te werken, is de overstap van eenmalige glazen flessen naar de BNR30-statiegeldfles wenselijk. Consumenten begrijpen niet dat de kleine brouwers geen statiegeldflessen gebruiken, maar ze weten niet hoe complex het opzetten van een flessenpool is. De schaalgrootte is het probleem. Dankzij de samenwerking met Nederlandse Brouwers, kunnende CRAFT-leden meeliften op (en uiteraard meebetalen aan) de BNR-flessenpool van de grote brouwers. Ze kopen een nieuwe BNR-fles, vullen die en maken hiermee een eerste ‘rondje’. Vervolgens halen ze de fles uit de markt en vullen die, waarna deze weer op de markt komt. Omdat de retail om deze fles vraagt en de afvalbeheersbijdrage voor eenmalig glas steeds hoger wordt, krijgen brouwers het advies om mee te doen.

CRAFT-brouwers DIJKSTRA Vereenigde BNR

Uit voorraad

Dijkstra Vereenigde, een bekende leverancier van glazen flessen voor de biermarkt, speelde in op het thema door de BNR30-fles in de spotlight te zetten. Commercieel directeur Rob Verbakel: “We leggen minder de nadruk op bierglazen, dozen en geschenkverpakkingen, en meer op flessen en kroonkurken. De BNR30-fles loopt altijd. Nu de kleine brouwers ermee gaan weken is het belangrijk dat ze met etiketten gaan werken die afwasbaar zijn. Omdat de fles in campagnes van 20 tot 25 miljoen flessen worden gemaakt in een bepaalde kleur, is het voor de meeste brouwers belangrijk dat ze hun flessen kunnen afnemen bij een voorraadhoudende handelsonderneming, zodat ze kleine hoeveelheden kunnen afnemen.”

CRAFT-brouwers Winnubst 3

Winnubst Grafische Afwerking is gespecialiseerd in promotionele verpakkingen.

Bier in geschenkverpakkingen

Ieder jaar zijn er dan ook verpakkingsleveranciers aanwezig. Voor blikken bijvoorbeeld can x lab en NOMOQ, een leverancier die geen minimumordergrootte hanteert. Op het gebied van etiketten zijn Reynders en Eshuis bekende gezichten op het CRAFT-congres.

Een manier om extra waarde toe te voegen, is flessen en blikken te verkopen in geschenkverpakkingen. De mogelijkheden van bedrukt karton zijn eindeloos, maar ook de afwerking, bijvoorbeeld het stansen van vensters, is een vak apart. Winnubst grafische afwerking toonde op de beurs meerdere verpakkingen, die de verkoop van bier (en de marge) kunnen bevorderen, met als meest opvallende een verpakking die blik en flessen combineert. Ook bij Dings Kartonnage was weer een verzameling promotionele verpakkingen te zien. Voor de bierwereld levert dit bedrijf ook viltjes.

CRAFT-brouwers Dings Kartonnage

Promotionele verpakking van Dings Kartonnage

Op het gebied van coderen en etiketteren is de Koningh een bekend gezicht op het CRAFT-congres. Met meerdere kleurenprinters toont het bedrijf de vele mogelijkheden voor kleine brouwerijen.

CRAFT-brouwers DE KONINGH

Codeer- en etiketteerspecialist De Koningh toonde etikettenprinters.

NOMOQ2

NOMOQ levert bedrukte blikken zonder een minimum ordergrootte te hanteren

Duurzaam brouwen: BR

Duurzaamheid kan in de brouwerij ook door lager water- en energieverbruik. Een verrassende en spraakmakende manier om naar duurzaamheid te kijken, is het project van Brouwerij Stijl en Flevo Campus. De kernvraag was wat je kan doen als je lokale granen wilt gebruiken, maar er in de wijde omgeving geen mouterij is. Met levensmiddelen-biotechnoloog Jorn Baan Hofman keken Anneke Geraads van brouwerij Stijl en Thera van Heuveln van Flevo Campus naar een toepassing van ongemoute granen. In de mouterij worden de enzymen, die hard nodig zijn voor het omzetten van zetmeel naar vergistbare suikers, ‘aangezet’. Maar in de mouterij krijgt graan ook kleur en smaak. Brouwen met ongemoute granen lijkt dus een groot aantal beperkingen met zich mee te brengen, maar wel duurzaamheidswinst te geven. Geen energie voor het moutproces en geen transport van en naar de mouterij, dat is de winst. Het projectteam deed een proef met toevoeging van enzymen en slaagden er in een fris blond bier te brouwen, dat volgens de wet geen bier mag heten, omdat in bier een aandeel mout minimaal 60% moet zijn. BR noemt Stijl het daarom. Er is nog veel onderzoek nodig, maar het eerste experiment is redelijk geslaagd, zo konden de bezoekers proeven.

CRAFT-brouwers BR

Duurzaam brouwen zonder mout

Craft Awards

Op de Dutch Craft Beer Conference werden voor de eerste maal de CRAFT Awards uitgereikt.

Deze prijzen zijn een erkenning en waardering voor het werk dat gedaan wordt door brouwerijen, individuele brouwers en andere personen die actief zijn in de bierwereld ter bevordering van lokaal, onafhankelijk gebrouwen bier.

CRAFT-brouwers congres

In de categorie Brouwerij werd De Kromme Haring uit Utrecht aangewezen als winnaar. Deze in Nederland unieke brouwerij brouwt een zeer breed gamma aan bierstijlen, die ook op culinair gebied veel mogelijkheden bieden.

Winnaar in de categorie Brouwer is Étienne Vermeulen. Hij is als brouwer verbonden aan zowel Kaapse Brouwers uit Rotterdam als aan zijn eigen onderneming De Bebaarde Brouwer. van craft bier.

Als Bierpersoon werd Bert Kuperus verkozen. Hij heeft volgens CRAFT een warm hart voor bier, dat hij op een spontane manier promoot via zijn alter ego The Dutch Beer Ambassador. Via het door hem opgerichte genootschap Bierconnaisseurs en de jaarlijks samengestelde Nederlands Favoriete Bierlijst neemt Bert mensen mee in de ontdekking van het rijke en gevarieerde aanbod aan bier in ons land.

Tekst: Gerard Molenaar

Craft-brouwers- NOMOQ

Speciaal voor het congres werd een Altbier gebrouwen en afgevuld in een door NOMOQ geleverd blik

 

Artikel delen