De rol van kunstmatige intelligentie in de productiesector

Domino Benelux: De rol van kunstmatige intelligentie in de productiesector

De rol van kunstmatige intelligentie in de productiesector

Kunstmatige intelligentie (AI) heeft sinds haar oprichting in 1956 door John McCarthy enorme vooruitgang geboekt. Echter, pas in november 2022 kwam AI echt in de schijnwerpers met de lancering van het generatieve AI-platform ChatGPT door OpenAI, stelt Domino Benelux.

 

Dit artikel van Domino Benelux richt zich op de belangrijkste aspecten van AI in de productiesector, met het doel een informatief overzicht te bieden. Kijk voor meer informatie naar het volledige blog over dit onderwerp. 

AI in het kort

AI, in wezen de nabootsing van menselijke intelligentie door computersoftware, omvat diverse methodologieën, zoals robotica, beeldanalyse, taalverwerking, machine learning en kunstmatige neurale netwerken. De toepassingen van AI strekken zich uit over verschillende sectoren, waaronder voedingsmiddelen en dranken, afval en terugwinning, en coderen en markeren.

Binnen de productiesector speelt AI een cruciale rol op drie belangrijke gebieden:

  1. Foutreductie: AI-systemen analyseren visuele gegevens van kwaliteitscontrolesystemen op productielijnen om patronen te herkennen, waardoor afvalvermindering en foutreductie mogelijk worden.

  2. Voorspellend onderhoud: door gegevens uit onderhoudsverslagen en prestatiecijfers te gebruiken, voorspelt AI de prestaties van machines, identificeert het mogelijke vervangingstijdstippen van onderdelen en bevordert het doeltreffend onderhoud.

  3. Prognoses: met uitgebreide datasets genereren AI-systemen prognoses over de verwachte vraag, wat fabrikanten helpt hun voorraden te beheren en productieruns efficiënt te plannen.
Artikel delen