Domino: Is verplichte traceerbaarheid van voedingsmiddelen de volgende stap in consumentveiligheid?

Domino-traceerbaarheid-serialisatie-voedingsmiddelen

Domino: Is verplichte traceerbaarheid van voedingsmiddelen de volgende stap in consumentveiligheid?

De afgelopen tien jaar zijn de wettelijke traceerbaarheidsvereisten sterk toegenomen. Vanwege de consumentveiligheid is serialisatie op artikelniveau al in veel industrieën wettelijk verplicht. Denk aan medische hulpmiddelen, farmaceutische producten en tabaksproducten. Internationaal ligt de focus steeds meer op de gezondheid en veiligheid van consumenten. Van producenten verlangt dit een voorbereiding op aanvullende regelgeving, die traceerbaarheid op artikel- en batchniveau verplicht, aldus Domino Benelux.

Voor de voedingsmiddelenindustrie ligt traceerbaarheid voor de hand. Ook worden naar verwachting met de volgende wijziging van de Food Safety Modernization Act in de VS aanvullende traceerbaarheidsgegevens voor bepaalde voedingsmiddelen verplicht.

Terugroepacties voor voedingsmiddelen

Belangrijke redenen om producten te traceren zijn de consumentveiligheid en het voorkomen van terugroepacties. Denk aan niet-geregistreerde allergenen in een product, additieven in verpakte voedingsmiddelen of contaminatie in rauwe producten.

Door voedsel in de leveringsketen te coderen en markeren kun je producten efficiënt terugroepen. Telers, verwerkers en producenten kunnen productcodes gebruiken om vast te stellen welke producten of batches het betreft en waar deze zich bevinden. Hierdoor verloopt de terugroepactie snel en overzichtelijk en wordt verspilling gereduceerd, zonder gevaar voor de consument.

Zonder traceerbaarheidsgegevens kan een voedselveiligheidsincident resulteren in een landelijke terugroepactie, waarbij alle producten uit de verkoop worden gehaald. Dit gebeurde in 2018 in de VS. Deze terugroepactie had directe economische gevolgen en veroorzaakte schade op merkniveau.

Traceerbaarheidsoplossingen voor voedingsmiddelen

Hoewel serialisatie op artikelniveau bij veel farmaceutische bedrijven hoge kosten met zich meebracht, hoeven traceerbaarheidsmaatregelen niet duur te zijn. 

Voor goedkopere voedselproducten met een hoge opbrengst, inclusief verse groenten en fruit, kun je traceerbaarheid op batchniveau invoeren, bijvoorbeeld met unieke etiketten op dozen en pallets. Dit is een controlemechanisme voor productbatches, die in de leveringsketen traceerbaar zijn: van de akker tot de detailhandelaar of voedselverwerker, plus alle stappen daartussen.

Naar verwachting worden traceerbaarheidsgegevens op batchniveau met de volgende wijziging van de Food Act in de VS voor sommige verse producten ingevoerd. De nieuwe vereisten gelden voor alle organisaties die “risicovol” voedsel produceren, verwerken, verpakken of opslaan. Het doel daarvan is om voedingsmiddelen makkelijker te kunnen volgen en het aantal door voedsel overgedragen ziekten te verminderen.

Wilt u weten hoe traceerbaarheidsgegevens – met name coderen op batchniveau – een hoofdrol spelen bij het efficiënt terugroepen van onveilige voedingsmiddelen? Adem Kulauzovic, Director of Automation bij Domino, vertelt in zijn blog hierover én over de voordelen voor merken die dit al doen.

Domino_adv_wk41_22_AdemKulauzovic

Adem Kulauzovic, Director of Automation bij Domino.

 

Artikel delen