Domino leidt de weg naar duurzaamheid en 2D-codes tijdens Empack 2023

Domino Benelux leidt de weg naar duurzaamheid en 2D-codes tijdens Empack Mechelen 2023

Domino leidt de weg naar duurzaamheid en 2D-codes tijdens Empack 2023

Duurzaamheid is niet langer een “nice to have”, maar een grote prioriteit van bedrijven. Niet enkel productverpakkingen, maar ook de codes en tekstvlakken spelen een grote rol bij verduurzaming. Domino verwacht dat het gebruik van variabele 2D-codes steeds populairder wordt om informatie van de toeleveringsketen op fysieke producten weer te geven. Bezoek daarom op 25 of 26 oktober Empack Mechelen, stand C49 en ontdek meer over duurzaamheid en 2D-Codes! 

De rol van Domino op gebied van duurzaam produceren 

Duurzaamheid staat hoog op ieders agenda, maar niet elk bedrijf denkt bij verduurzamen direct aan codeeroplossingen. Vaak wordt gedacht aan het creëren van circulaire materialen en duurzame verpakkingsoplossingen. 
Sluit echter kleine codes en tekstvlakken op primaire en secundaire verpakkingen niet uit. Deze spelen ook zeker een grote rol bij verduurzaming. Verpakkingen en coderingen hebben gezamenlijk een aanzienlijke impact op het milieu. Daarbij kan het verduurzamen van het codeerproces een grote positieve impact hebben. Aldus het bedrijf.

‘Denk hierbij aan een lager inktverbruik, energieverbruik en de preventie van product recalls door foute of onleesbare coderingen'

Franky Wuyts, Project Manager bij Domino: ‘Denk hierbij aan een lager inktverbruik, energieverbruik en de preventie van product recalls door foute of onleesbare coderingen. Onze slimme vision systemen detecteren onregelmatigheden, vuil, functionele gebreken en printfouten op productverpakkingen om ze vervolgens van de productielijn te halen. Hierdoor is de uptime hoger en worden eventuele codeerfouten tijdig opgespoord. Een ander voorbeeld is onze nieuwste Vx150i thermo transfer printer. Deze printer, die overigens ook te zien is tijdens Empack Mechelen, verbruikt tot wel 60% minder lint per print. Het telt allemaal bij elkaar op.’  

2D-codes spelen grote rol in productieketen

Bedrijven zijn op zoek naar oplossingen voor meer zichtbaarheid door de gehele productieketen. Zo kan men materiaal tot aan leveranciers traceren. En een product vanaf de productielocatie tot in de handen van de consument en verder volgen. 

Om de toeleveringsketens efficiënter te beheren is er de unieke QR-code. Deze kan niet alleen aangebracht worden op het primaire product en de verpakking ervan, maar ook op zendingen en verzendingscontainers. Zo brengt men een extra niveau van traceerbaarheid aan voor meer efficiëntie. 

Dezelfde QR-code kan een rol spelen om meer gepersonaliseerde contactpunten met consumenten toe te voegen. Hoe deze uitwisseling van gegevens kan worden vergemakkelijkt, is één van de grote uitdagingen voor iedereen. 

Domino voorziet een enorme toename van het gebruik van variabele 2D-codes, waaronder QR-codes, om een link te leggen tussen fysieke producten en gegevens van de toeleveringsketen. Met behulp van hoge resolutie printtechnologieën is het nu mogelijk en betaalbaar om QR-codes op individuele artikelen en verpakkingen te printen als onderdeel van het productieproces. Hierdoor is het mogelijk meer gegevens uit te wisselen in de hele productielocatie. Denk hierbij ook aan het back-officepersoneel, het magazijn en door de hele toeleveringsketen naar de eindconsument. 

Bezoek onze stand

‘Overweegt u om een datamatrix code of QR-code aan uw productverpakkingen toe te voegen en wilt u weten hoe u dit het beste aanpakt? Op stand C49 ziet en hoort u er alles over’, aldus Jerry Pauwels, Field Sales Manager bij Domino Benelux
Artikel delen