Robatech tip: voorkom verkoken van lijm – verlaag de lijmtemperatuur

Een tip van Robatech: voorkom verkoken van de lijm – verlaag de lijmtemperatuur

Robatech tip: voorkom verkoken van lijm – verlaag de lijmtemperatuur

Vaak nemen producenten zich niet de tijd en moeite om de temperatuur van de lijm in de lijmsmelter te verlagen. Maar moeten later wel tijd voor reparaties nemen. Daarom adviseert Robatech het verlagen van de lijmtemperatuur.

Symbool Lijmtemperatuur verlagen Ken je dit symbool op de lijmsmelter en vraag je je af waar het voor dient? Correct, het is om de temperatuur van de lijm tijdelijk te verlagen wanneer de lijmapplicatie even niet wordt gebruikt. Alle Robatech-lijmsmelters hebben deze functie. Wat heeft dit met lijm-verkoken te maken? Lees verder waarom door deze temperatuurverlagingsfunctie productiestilstand door verkoking wordt vermeden.
'Aangebrande lijm hecht niet meer en je produceert uitval'

Verwarmde lijm staat niet graag stil

Wat doet het lijmapplicatiesysteem wanneer de productie stilstaat? Bijvoorbeeld omdat je het systeem ombouwt. Of als er voor een product helemaal geen lijm nodig is. Schakel je het lijmsysteem volledig uit? Natuurlijk wil je na de shutdown de productie zo snel mogelijk hervatten. Daarom is het wellicht beter de lijm op verwerkingstemperatuur te laten, vooral als je niet precies weet hoelang de onderbreking zal duren.

Alarmbellen

Maar er is één probleem: als de gesmolten lijm langere tijd stilstaat omdat hij niet wordt gebruikt, begint hij te ontbinden. Draadtrekken en verkleuring van de lijm zijn de eerste tekenen hiervan. De lijm wordt stroperiger, de lijmdruk neemt af en uiteindelijk lijdt de lijmverbinding eronder. Als ook de lijmfilters verstopt zijn, moeten alle alarmbellen gaan rinkelen: de lijm gaat verbranden! Dit proces staat ook bekend als verkoking of carbonisatie van de lijm.

Lijmverkoking veroorzaakt productieonderbrekingen

Het is bekend: aangebrande lijm hecht niet meer en je produceert uitval! Verkoking verstopt ook de lijmapplicatiekoppen en lijmslangen. De productie komt tot stilstand, deze keer vanwege het lijmsysteem. Kleine verklevingen kunnen worden verwijderd door het systeem door te spoelen, maar het is niet altijd mogelijk om alles door te spoelen. In het ergste geval worden de onderdelen onherstelbaar beschadigd. Een enorm verlies aan kwaliteit en tijd.

Wanneer heeft het zin om de lijmtemperatuur te verlagen?

Als het gebruik van het lijmsysteem langer dan 30-45 minuten niet nodig is, raadt Robatech aan de temperatuur van de lijm te verlagen met ten minste 20-30 °C van de huidige verwerkingstemperatuur. Dit kan handmatig of automatisch gebeuren. Dit zal de lijm beschermen, maar hij is binnen enkele minuten weer op bedrijfstemperatuur. De experts van Robatech verzekeren dat die paar minuten goud waard zijn. Het is slechts een fractie van wat het reinigen of zelfs vervangen van een compleet lijmsysteem vanwege verkoolde lijm aan tijd en geld kost! Je kunt daarmee alleen maar winnen: in kwaliteit, in procesbetrouwbaarheid en in de levensduur van het lijmsysteem. s ’Nachts of bij langere onderbrekingen schakel je het lijmapplicatiesysteem natuurlijk volledig uit.

Verdere tips en interessante bijdragen vind je in de nieuwe Robatech Newsroom

Artikel delen