Lijmfabriek Intercol barst uit haar voegen

Lijmfabriek Intercol barst uit haar voegen

Intercol, producent van hoogwaardige kleefstoffen te Ede, breidt uit. In september is gestart met de bouw van een duurzaam magazijn. Maar liefst 2500 vierkante meter groot en 10 meter hoog. Voorzien van 840 zonnepanelen en helemaal van het gas af.

Ooit begonnen als hobby van de heer Barentz met een kleine lijmketel in het Tanatex gebouw staat sinds 1972 aan de Marconistraat in Ede 1972 een heuse lijmfabriek. In de afgelopen 48 jaar is echter veel verandert. Stukje bij stukje werd aangebouwd om de groeiende afzetmarkt bij te kunnen houden. Intercol produceert en levert haar van oplosmiddel vrije lijmen aan onder andere de levensmiddelen industrie, de hout industrie, de grafische markt en de papierindustrie.

'De lijmboer'

De lijm sijpelt nog net niet onder de deuren door maar veel ruimte is er niet meer. In 2013 kocht directeur Steven de Jong Intercol over van de Barentz groep. Steven de Jong, lokale ondernemer uit Bennekom, was op dat moment al 25 jaar directeur bij Intercol. Hij noemt zichzelf gekscherend 'de lijmboer' en is altijd druk bezig op de laboratoria en in de productiehal. Intercol had al een tijd haar oog laten vallen op het gebouw aan de Voltastraat grenzend aan Intercol. Het voormalig PTT gebouw van Ede deed allang geen dienst meer en stond leeg. In 2019 werd eindelijk de knoop doorgehakt en het pand werd door Intercol aangekocht. Een deel van het pand blijft staan en is verhuurd aan lokale ondernemingen.
Intercol realiseert aan de Voltastraat een nieuwe hal van 2500 m2 oppervlakte en indrukwekkende hoogte van maar liefst 10 meter. De hal wordt voorzien van twee laad docks om de doorstroom van vrachtwagen op de Frankeneng te bevorderen. Het gehele gebouw is ontworpen met duurzaamheid hoog in het vaandel. Zo wordt het pand voorzien van 840 zonnepanelen, goed voor 240.000 kWh per jaar. Ook denkt Intercol mee met de slogan : Heel Nederland van het gas af en plaatsen zij een lucht warmte pomp.

40 en 100 ton kraan

De laagbouw aan de Voltastraat is inmiddels gesloopt. Het beton voor de nieuwe hal is gestort. Nu kan het echte werk beginnen. In de eerste week van oktober breekt het staal geweld los. Een 40 ton kraan komt het staal lossen om vervolgens afgelost te worden door een 100 ton kraan die de kanaalplaat vloer voor het laad dock zal plaatsen. Daarbij worden ook de betonelementen geplaatst zodat de contouren van het nieuwe pand goed zichtbaar worden. Het nieuwe pand zal het eerste kwartaal van 2021 opgeleverd worden.

 

Op foto 1 ziet u Willem van der Meiden voor het pand van Intercol in de jaren 70. Willem van der Meiden is tot op de dag van vandaag werkzaam bij Intercol en een vertrouwde stem aan de telefoon

Op foto 2 ziet u de vernieuwde voorgevel van Intercol

 

Artikel delen