KHS Nature MultiPack nu met universele lijm

KHS Nature MultiPack nu met universele lijm

KHS Nature MultiPack nu met universele lijm

Wat op het eerste gezicht een minimale aanpassing lijkt, is de beslissende verdere ontwikkeling voor een nog betrouwbaardere en toekomstgerichte technologie: KHS heeft voor zijn Nature MultiPack (NMP) een universele lijm ontwikkeld, die kan worden gebruikt op vrijwel alle toplagen van zowel aluminium als stalen blikken. Dit maakt het voor veel drankenproducenten gemakkelijker om over te stappen op deze milieuvriendelijke verpakkingsoplossing.

Sinds de technologie zich met succes op de markt heeft gevestigd, zijn de vereisten, vooral voor de lijm, voortdurend toegenomen. De Dortmunder systeemleverancier houdt hier nu rekening mee en stelt klanten in staat de nieuwe one-fits-all oplossing voor drankblikken te gebruiken om de juiste omverpakking te creëren en hen te ondersteunen bij het bereiken van hun duurzaamheidsdoelstellingen.

Omverpakking overbodig

KHS ondersteunt klanten op het gebied van circulaire verpakkingen met gericht advies, ontwikkeling en implementatie van milieuvriendelijke en recyclebare oplossingen – waaronder de NMP. Als een van de meest duurzame secundaire verpakkingen maakt de toekomstgerichte technologie de omverpakking volledig overbodig en houdt drankblikken bijvoorbeeld samen als sixpacks met slechts een paar kleefstippen. Tot nu toe was het een uitdaging om de juiste lijm te kiezen. Er zijn vooraf talloze tests uitgevoerd om te zien hoe dit zorgt voor een ideale balans tussen een hoge stabiliteit van de packs en tegelijkertijd het eenvoudig verwijderen van individuele drankblikken op de verschillende vernissen die fabrikanten op hun productverpakking kunnen aanbrengen. Er is een grote variëteit, er zijn er wereldwijd enkele honderden. Ze hebben vaak verschillende oppervlakteafwerkingen, van mat tot glanzend. De verschillen in chemische en fysische eigenschappen, zoals ruwheid, zijn enorm.

Universele lijm maakt uitgebreide tests overbodig

Dit had invloed op de effectiviteit van de lijm, waardoor uitgebreide tests in het eigen laboratorium van KHS nodig waren. Voor geïnteresseerden betekende dit vooral een tijdsinvestering. Met de ontwikkeling van een universeel toepasbare lijm voor vrijwel alle toplagen die wereldwijd worden gebruikt, gaat KHS nu deze uitdaging aan. Hij voldoet aan strenge eisen om onder meer de stabiliteit tijdens transport te garanderen. Hiervoor moest de lijm zich bewijzen in tests van laboratoriumschaal tot industriële toepassing. 

Flexibiliteit en efficiëntie

De gerealiseerde one-fits-all oplossing maakt het drankenproducenten mogelijk om het optimale NMP-pakket te vormen uit alle gangbare formaten en groottes. Enerzijds kunnen matte en glanzende productverpakkingen worden verwerkt zonder tijdrovende lijmwissels, anderzijds zullen toekomstige klanten zich niet meer moeten aanpassen aan een vooraf gedefinieerde selectie van oppervlaktecoatings. Dit verhoogt de flexibiliteit en efficiëntie in de productie van de packs, wat ook een positief effect heeft op de toeleveringsketen. De selectie van eerder gedefinieerde lakken hoeft niet meer op voorraad te worden gehouden. Dit vermindert de inspanning en vereenvoudigt de productieprocessen aanzienlijk. 

Artikel delen