Klapkrat of star krat? Schiphorst denkt met u mee

Schiphorst Transport- en Opslagtechniek vertelt meer over de voor- en nadelen van de klapkrat en de starre krat

Klapkrat of star krat? Schiphorst denkt met u mee

Schiphorst Transport- en Opslagtechniek, producent van kunststof kratten, signaleert een significante toename in de verkoop van klapkratten ten koste van starre kratten. Wat zijn de voor- en nadelen van de klapkrat en de starre krat? En welk type krat past het beste binnen uw bedrijfsprocessen?

84% volumebesparing

De klapkrat bestaat ruim 25 jaar. De eerste generatie klapkratten leverde een volumebesparing van maximaal 75% op. Dankzij innovaties in het design en nieuwe productietechnieken biedt een klapkrat tegenwoordig een volumebesparing van 84%. Om die reden is het zeer aantrekkelijk om klapkratten in te zetten bij retourtransport. Ook het gebruiksgemak van dit type krat is toegenomen. De kratten zijn namelijk dankzij diverse innovaties nog makkelijker in en uit te klappen.

100% recyclebaar

Toch zijn er ook bedrijfssituaties waarbij efficiënter kan worden gewerkt met starre kratten. Vooral bij interne processen en oogstsystemen bieden starre kratten uitkomst. Het moeten in- en uitklappen van kratten vormt daarbij juist een belemmering. Qua levensduur en duurzaamheid doen beide typen krat nauwelijks voor elkaar onder. Deze herbruikbare verpakkingen gaan jarenlang mee en zijn allebei 100% recyclebaar. Hooguit hebben klapkratten eerder te lijden onder verkeerd gebruik. Wanneer een krat niet volledig is uitgeklapt en er wordt op doorgestapeld, zal de krat vervormen. Maar bij het betere type klapkrat is dit risico klein, omdat dit is uitgerust met een gebruiksvriendelijk en efficiënt lift-/lock-systeem. Dat resulteert in een lage foutgevoeligheid bij uitklappen en vastklikken.

Welk type krat?

De vraag rijst dan ook welk type krat beter is: de klapkrat of de starre krat? Hans van Noesel, Salesmanager Benelux bij Schiphorst Transport- en Opslagtechniek, bevestigt dat zowel starre kratten als klapkratten voor- en nadelen hebben. ‘Een starre krat kun je meteen beladen, maar neemt meer ruimte in beslag tijdens het retourtransport en de opslag. Bij een klapkrat is dat niet het geval, maar die moet worden in- en uitgeklapt. Als je veel handelingen per dag verricht, kan dat een behoorlijk verschil maken.’

Een expert raadplegen 

De AGF-sector kent zoveel verschillende bedrijfsprocessen dat per situatie moet worden bekeken, welk type krat het meeste voordeel oplevert. Daarbij is het goed om onder meer te kijken naar de efficiëntie in het interne arbeidsproces, het aantal rotaties in retourtransport en daaruit voortvloeiend de toename van verduurzaming. ‘Bedrijven die een overstap gaan maken naar nieuw fust doen er verstandig aan om een expert te raadplegen en verschillende typen kratten binnen hun bedrijfsprocessen te testen’, adviseert Hans. ‘Bij Schiphorst merken we dat de rol van adviseur inherent is aan het verkopen van kunststof kratten. Het is de kracht van onze organisatie dat we meedenken met onze klanten over logistieke oplossingen in kunststof.’

Artikel delen