Maatwerk in vacuümtechnologie bij Beckers

Maatwerk in vacuümtechnologie bij Beckers

De vacuümpomp voor de verpakkingsmachine

Je komt ze overal tegen in de verpakkingsindustrie, de vacuümpompen van Becker, maar je ziet ze niet, omdat ze onderdeel zijn van verpakkingsmachines van bekende machinebouwers, zowel nationaal als internationaal. Toch zijn deze pompen onmisbaar in de verpakkingstechnologie, bijvoorbeeld om producten op te nemen en te verplaatsen.

Zo’n pomp is eigenlijk een onderdeel waar je niet dag en nacht over nadenkt, maar waarvan de waarde pas wordt aangetoond als er een probleem is. ‘Wij streven ernaar om door service, onderhoud en advies stilstanden te voorkomen en de inzet van de pompen te optimaliseren’, zegt directeur Nico Segers in het kantoor in Heerenveen. Hij is ondertussen 10 jaar directeur van de Benelux-vestiging, waarvan ook het kantoor in België onderdeel is.

Centrale pompen elimineren de machinestilstand

Dat laatste is erg praktisch, want een Italiaanse machine met een vestiging. Het wordt zo duurzaam mogelijk gebouwd.

We willen als bedrijf duurzame oplossingen leveren en dan moet je eigen gebouw wel aansluiten bij die visie’, zegt Segers. Een voorbeeld van de duurzame ambitie is pompen die economisch gezien niet meer hersteld kunnen worden te recyclen en bepaalde onderdelen te hergebruiken. Zo wil het bedrijf bijdragen aan verduurzaming. Advies belangrijk ‘Met 7 medewerkers in België en 15 in Nederland bedienen we een groot aantal klanten.

Dat zijn meestal de machinebouwers, maar ook vaak de eindgebruikers. Die benaderen ons als er onderhoud of vervanging nodig is’, aldus Segers.

‘Onze pompen komen via de verpakkingsmachine binnen, maar voor onderhoud of vervanging bellen ze ons. Omdat onze medewerkers onze ogen en oren zijn, zien we in welke omgeving de pompen staan en hoeveel het er zijn. Op dat moment is het aan ons om bedrijven goede adviezen te geven en bijvoorbeeld te helpen met energiebesparing en de reductie van geluidsoverlast.’

Centrale aansturing

Segers geeft een praktisch voorbeeld: een bedrijf waar 20 pompen draaien op evenzoveel machines. Die pompen maken geluid, maar geven ook warmte af. Dat kan veel efficiënter. ‘In deze situatie adviseren wij bijvoorbeeld om minder, maar grotere pompen te gebruiken.

In dit geval vijf pompen opgesteld in een centrale ruimte van waaruit alle machines bediend worden. Daarmee is de geluidsoverlast verdwenen en het energiegebruik gereduceerd.

Bovendien wordt er in de productieruimte geen warmte afgegeven door de pompen, waardoor je ook minder de airco aan hoeft te zetten. Ook dat is een besparing.’ Een groot voordeel is ook dat als er onderhoud is aan een bepaalde pomp de andere pompen het even kunnen overnemen en er geen machines stil staan, wat natuurlijk wel het geval is als iedere machine een eigen vacuümpomp heeft.

‘Met deze manier van werken, maximaal inzetten op service en onderhoud en energiebesparende maatregelen, kunnen we klanten in alle opzichten helpen duurzamer te werken. Bovendien elimineren we de machinestilstand als we naar centrale pompen gaan’, legt Segers uit.

Over-becker

Energie-efficiëntie staat centraal

‘De pomp is een belangrijk onderdeel’, zegt Segers. ‘Vooral preventief onderhoud is essentieel voor de verpakkingsindustrie.’ Segers benadrukt dat energie-efficiëntie de komende jaren veel aandacht zal krijgen. ‘Omdat nooit vooraf bekend is waar de pomp haar werk moet gaan doen, is er flink overdimensionering qua capaciteit.

Met service, onderhoud en energie-efficiëntie blijven wij ook de komende 25 jaar onze klanten ondersteunen. Onder meer met een recente innovatie, een pomp die een 20 tot 30% hogere snelheid haalt bij hetzelfde energieverbruik.

En dat doen we vanaf eind 2022 vanuit onze klimaatneutrale pand in Heerenveen en onze vestiging in België.’

Over Familiebedrijf Beckers

Becker is bijna 140 jaar oud en nog altijd gevestigd in het Duitse Wuppertal. ‘De betrokkenheid van de 25 JAAR BECKER BENELUX 25 jaar geleden opende het Duitse familiebedrijf Becker een dochter onderneming in Nederland.

belcaVolgens Becker is dit het ideale moment om een energiezuinig bedrijfsgebouw te bouwen. Klaar voor verdere duurzame groei. Maatwerk in vacuümtechnologie vanuit Heerenveen service en onderhoud krijgen. Zo gaat het wereldwijd. Segers: ‘De kracht van een internationale organisatie, gecombineerd met de snelheid en flexibiliteit van onze Benelux-vestiging levert synergievoordelen voor onze klanten.’ Duurzaam ondernemen Het pand waar Becker Benelux al sinds 2000 is gevestigd, is niet geschikt voor verdere groei. Daarom verhuist het bedrijf naar een nieuw, eigen gebouw. ‘Het gaat zakelijk erg goed. We moeten gewoon uitbreiden.

Binnenkort verhuizen we naar een energieneutraal pand, een paar honderd meter van de huidige familie is groot’, aldus Segers. ‘De familieleden komen graag langs en het liefst zouden ze met alle werknemers even praten.

Becker is ook een typisch Duits bedrijf. Dat betekent dat wordt ingezet op hoge kwaliteit van de producten en een hoge leverbetrouwbaarheid. Wat dat laatste betreft zijn dit uitdagende tijden, maar de voorraad onderdelen is ruim voldoende.’ Niet typisch Duits is de platte structuur van het bedrijf, waarin de focus volledig ligt op de wereldwijde organisatie.

 

Artikel delen