Masterpack Group wint Gouden Noot met Modified Atmosphere technologie

Masterpack Group wint Gouden Noot met Modified Atmosphere technologie

De 31st editie van verpakkingsinnovatiewedstrijd De Gouden Noot is gewonnen door Masterpack Group, met haar toepassing van Modified Atmosphere technologie in de wereld van FIBC's. Tijdens de unieke en spannende prijsuitreiking op 6 oktober 2022 sleepten zij de winnaarstrofee met de massief gouden walnoot in de wacht. Het evenement werd wereldwijd gelivestreamd vanuit de spectaculaire Loft op de 16th verdieping van de iconische A'DAM Toren in Amsterdam.

Gouden Noot

Het Goud was voor de Masterpack Group. Hun innovatie gaat uit van het gebruik van ICT en de juiste verpakkingsmaterialen, waardoor de voedselverliezen in de supply chain met FIBCs drastisch wordt verminderd. Levensmiddelen van hoge kwaliteit behouden hun kwaliteit het langst onder extreem lage zuurstofniveaus. De Masterpack-vinding verlengt de houdbaarheid van maanden tot jaren. De innovatie bestaat uit een verbinding 'MA Valve 125' die in de luchtdichte binnenzak wordt verzegeld. Op deze aansluiting kan een draadloze sensor worden aangesloten die zuurstof, temperatuur en vochtigheid controleert. Voorheen werd het zuurstofgehalte gemeten met een naald. Dit vergde veel handwerk en bracht een hoog besmettingsrisico met zich mee, omdat de nieuwe voering rechtstreeks in het product prikte. Met de nieuwe aansluiting en sensor worden continu metingen verricht zonder dat de FIBC hoeft te worden doorgeprikt.

Holistische NVC business family

NVC-voorzitter Armin von Keitz uitte zijn enthousiasme in zijn welkomstwoord, aangezien de winnaar geheim werd gehouden voor alle aanwezigen, inclusief hemzelf. NVC heeft geen invloed op de uitkomst van de wedstrijd, maar organiseert het hele proces en ondersteunt de jury en de deelnemers bij het creëren van wat nu misschien wel de meest competitieve verpakkingsinnovatiewedstrijd ter wereld is. Von Keitz herinnerde het publiek eraan dat deze aanpak recht uit het hart en de 'genen' van de NVC-bedrijfsfamilie komt, waar bedrijven met alle verschillende achtergronden samenwerken om het verpakken voortdurend en wereldwijd te verbeteren. Met De Gouden Noot stimuleert NVC echte "holistische" innovatie in verpakte producten en verpakkingen. Ook bij de wedstrijd gaat het niet alleen om de winnaar, maar nog meer om het proces van samenwerking, innovatie en inspiratie. NVC gelooft oprecht dat deze factoren de sleutel zijn op de reis van de mensheid naar een welvarende, vreedzame en duurzame wereld.

 

'Inspirerende innovaties'

Daarna was het aan juryvoorzitter prof. dr.ir. Renee Wever om het eindoordeel te vellen. Hij begon met een groot dankwoord aan alle juryleden voor het samenbrengen van het beste van hun kennis, inspiratie en persoonlijkheid in drie formidabele jurydagen, verdeeld over twee rondes.

Prof. Wever zijn steun betuigde tevens zijn steun aan de vele (veertig) bedrijven die acht maanden geleden aan de wedstrijd begonnen en vooral voor de tien daarvan die na twee dagen van intensief debat de eerste strenge ronde overleefden. De tien finalisten hebben vervolgens de volledig voorbereide jury al ontmoet in de tweede juryronde waar zij het podium krijgen om hun gepubliceerde finalistische innovatie te presenteren en te verdedigen. Ook deze tweede ronde duurt een volle dag. Na het vertrek van de finalisten die dag, is de jury nog twee uur bezig geweest om tot een definitief besluit te komen over wie het Brons, het Zilver en het uiteindelijke Goud ging winnen in deze 31st editie van verpakkingsinnovatiewedstrijd De Gouden Noot. Gezien de omvang van de inzendingen, de kwaliteit van de jury en de structuur van het beoordelingsproces is De Gouden Noot wel gezien als ’s werelds meest competitieve verpakkingsinnovatiewedstrijd.

Zilveren Noot 

Het Zilver ging naar de Capsule Dispenser van PACKSYS GmbH. Het elegante en doordachte ontwerp kan een belangrijke stap voorwaarts betekenen in de gezondheidszorg thuis. Dankzij de hervulbare dispenser kunnen patiënten thuis op een controleerbare en eenvoudig te hanteren, maar toch veilige manier over hun benodigde medicatie beschikken. De verpakking is compatibel met bestaande vullijnen.
Ongeveer 50% van de vrouwelijke en 30% van de mannelijke bevolking in Europa boven de 60 jaar lijdt aan artrose. In veel gevallen worden alledaagse taken, zoals het openen van een potje of het nemen van een capsule uit een blisterverpakking, een pijnlijke strijd. Met de PACKSYS capsule dispenser kunnen patiënten met een beperkte motorische functie van hun handen hun medicijnen innemen zonder hulp van een zorgverlener.
De dispenser zorgt voor eenvoudige en hygiënische eenmalige dosering van farmaceutische capsules. Door de dispenser in te drukken, geeft het systeem precies één capsule af in de doseerbeker - waarmee het product zonder handcontact kan worden toegediend.

 DGN2022 Silver Packsys Matthias and Julia

Bronzen Noot

Het Brons werd gewonnen door de Mibelle-groep met hun PET-fles die is gemaakt op basis van (onder andere) CO2 recycling. Wat de natuur kan, kan de mens ook: ethanol maken uit CO2 (koolstofdioxide). Deze PET-fles van Mibelle is gemaakt in een Frontend-proces dat precies dat doet, op weg naar biobased polymeerverpakkingsmateriaal op industriële schaal. Plot spoiler: alleen de ethanolbron voor het PET wordt op deze manier verkregen, de andere molecule die nodig is om PET te synthetiseren is nog steeds op benzine gebaseerd.
Met de CO2 recyclingtechnologie van de start-up LanzaTech wordt CO2 omgezet in ethanol voor de productie van MEG, dat samen met PTA wordt gebruikt voor de productie van PET. LanzaTech heeft een manier gevonden om uit deze CO2 alcohol te produceren via een gistingsproces, dat ook wordt gebruikt voor het brouwen van bijvoorbeeld bier. Het CO2 recyclingproces maakt gebruik van micro-organismen die de kooldioxide direct kunnen omzetten in ethanol. Het resultaat is dat ongeveer 30% van de PET-fles uit dit CO2 "recycling"-proces wordt gemaakt.

DGN2022 bronze Mibelle Group Susanne
Volgende editie 

De 32e editie van de wedstrijd start 4 mei 2023. Kijk voor alle info op www.degoudennoot.com of neem contact op met Corné Huijben via c.huijben@nvc.nl en telefoon +31-(0)182-512411. LET OP: het maximum aantal inzendingen voor elke editie van verpakkingsinnovatiewedstrijd De Gouden Noot is veertig.

 

 

Artikel delen