Mono-materiaal labeltechnologie overwint uitdaging van oververpakking

Mono-materiaal labeltechnologie overwint uitdaging van oververpakking

Mono-materiaal labeltechnologie overwint uitdaging van oververpakking

De consumentenvraag en de voortschrijdende wetgeving veranderen de manier waarop leveranciers de markt bedienen. Het publiek heeft niet alleen meer flexibiliteit en meer keuze nodig, maar ze willen dit ook in duurzamere verpakkingen, en nergens is dit meer waar dan in de snack- en bakkerij-industrie. Aldus Cama Group.

‘We moeten ervoor zorgen dat we de producenten de machines kunnen geven die ze nodig hebben, en deze machines moeten ook in staat zijn om toekomstige uitdagingen aan te gaan. Voorbij zijn de dagen van één machine voor één taak; we moeten machines produceren die meerdere smaken en meerdere formaten aankunnen, terwijl ze ook de mogelijkheid hebben om duurzamere materialen te verwerken’, stelt het bedrijf.

PPWR-richtlijn

‘Onze klanten moeten verpakkingen verminderen en duurzamer zijn op basis van de PPWR 2023-richtlijn, die voorschrijft dat alles recyclebaar of herbruikbaar moet zijn. Onze uitdaging is daarom om oplossingen te ontwikkelen die hen in staat stellen deze doelen te bereiken, terwijl ze ook flexibeler én in staat zijn om marktvariaties op te vangen. Dit zonder de verkoopprestaties in gevaar te brengen of negatieve consumentenervaringen te creëren.’

Schapklare verpakkingen

Een voorbeeld hiervan is de labeltechnologie van Cama, die multi-pack flowwraps vervangt door etiketten die individuele producten in schapklare verpakkingen klaarzetten. Typische toepassingen zijn onder meer chocoladerepen, individuele cakerepen, wafels, noedelverpakkingen of vochtige doekjes, die allemaal aan elkaar kunnen worden bevestigd door een gemeenschappelijk gedeeld etiket en vervolgens, indien nodig, afzonderlijk kunnen worden “afgebroken”.

‘Oververpakking heeft steeds minder aantrekkingskracht voor zowel leveranciers als consumenten'

Primaire verpakking

De primaire verpakking is echter nog steeds nodig om de productintegriteit te behouden, vooral bij snacks en gebak, maar door secundaire stickers of etiketten in te zetten die uit dezelfde chemische familie komen, kunnen ze in hetzelfde proces worden gerecycled als dat van de primaire verpakking. 

Cama: ‘We ontwikkelen momenteel een sterk geïntegreerde kant-en-klare verpakkingslijn voor een grote multinationale klant die de mogelijkheid combineert om individuele producten te sorteren en te verpakken in schapklare dozen of als geëtiketteerde multipacks in verzenddozen.’ 

Minder aantrekkingskracht

‘Oververpakking heeft steeds minder aantrekkingskracht voor zowel leveranciers als consumenten, dus alternatieve benaderingen worden steeds populairder. En met ons assortiment aan machines, verpakkingstechnologieën en domeinervaring kunnen we deze alternatieven leveren. Als de markt praat, luisteren wij. Wij weten wat onze klanten willen, en, net zo belangrijk, wat hun klanten willen. Dankzij onze brede mogelijkheden zijn we in staat om onze machines te vertalen naar oplossingen die precies aan hun behoeften voldoen’, besluit Cama.

Artikel delen