APK turnt testfabriek Clariant om tot Newcycling Center

APK turnt testfabriek Clariant om tot Newcycling Center

APK in Merseburg neemt een testfabriek over van Clariant Produkte in Frankfurt am Main. De fabriek wordt omgebouwd tot het APK Newcycling Competence Center waar op maat gemaakte, circulaire oplossingen kunnen worden ontwikkeld voor kunststof recycling.

‘De proeffabriek in Frankfurt zal het hart van ons ontwikkelingswerk worden’, zegt Hagen Hanel, directeur Technologie en Wetenschap bij APK AG. ‘Er zal een breed scala aan diensten op het gebied van onderzoek en ontwikkeling worden geboden.’

Van lineair naar circulair

‘De toekomst van de multifunctionele proeffabriek ligt in de circulaire economie’, voegt Klaus Wohnig, CEO van APK AG, toe. ‘Op een plek waar ooit pigmenten en additieven voor kunststoffen zijn ontwikkeld, worden nu technologieën gecreëerd die juist gericht zijn om deze stoffen uit het plastic afval te halen, waardoor recycling mogelijk wordt. Recycling met een kwaliteit die met mechanische recycling niet bereikt kan worden.’

Newcycling

Mechanische recyclingprocessen laten in de regel alleen regranulaten toe van een kwaliteit die geschikt is voor downcycling-toepassingen. APK heeft onder meer Newcycling ontwikkeld. Hiermee produceert het bedrijf gerecyclede granulaten uit complexe afvalstromen. Die afvalstromen bestaan uit gemengd kunststofafval en meerlaagse verpakkingen. APK maakt er gerecyclede granulaat van dat eigenschappen heeft die vergelijkbaar zijn met nieuwe kunststoffen.
In vergelijking met chemische recycling blijft het plastic behouden en hoeft het niet opnieuw gepolymeriseerd te worden, wat energie- en kostenintensief is.


APK maakt met Newcycling gerecyclede granulaat van complexe afvalstromen.

Artikel delen