FreshSAFE houdt groente en fruit langer vers

FreshSAFE houdt groente en fruit langer vers

Tags: nieuws

Om groente en fruit na het oogsten vers en smakelijk te houden in de verpakking moeten de stofwisselingsprocessen worden gecontroleerd. Multivac heeft hiervoor het FreshSAFE verpakkingssysteem ontwikkeld dat verpakkingen met een gebalanceerde atmosfeer (EMAP) produceert. Het zuurstofgehalte binnenin de verpakkingen blijft op een continue, natuurlijke en duurzame manier optimaal.

Les Maraîchers d'Armor, een coöperatie in de Franse regio Bretagne, gebruikt de FreshSAFE technologie om zijn witte bonen, de zogenaamde ‘Cocos de Paimpol’ van het merk ‘Prince de Bretagne’, in trays onder gemodificeerde atmosfeer te verpakken, waardoor de houdbaarheid en kwaliteit van het product zo lang mogelijk bewaard blijven.

Halfdroog product

‘Om aan de vraag van consumenten naar een kant-en-klaar te kunnen voldoen, ontstond in 2020 het idee om de Paimpol-bonen onder gemodificeerde atmosfeer te verpakken’, legt ontwikkelaar Florian Josselin uit. ‘De uitdaging was om een ​​betrouwbaar verpakkingsconcept te vinden voor een halfdroog product, dat na de oogst extreem snel verandert.’
De oplossing was FreshSAFE. Dit concept omvat voorgeperforeerde folies, of folies die mechanisch geperforeerd zijn op de Multivac verpakkingsmachine zelf, die ervoor zorgen dat een gecontroleerde zuurstofdoorlaatbaarheid wordt bereikt, en dit kan exact worden afgestemd op de specifieke ademhalingskarakteristieken van het betreffende verse product.
Het doel is altijd om de gunstigste concentratie van zuurstof en koolstofdioxide voor het specifieke product te behouden. Deze evenwichtsatmosfeer (EMAP) wordt bereikt door de interactie tussen de ademhaling van het product en de vereiste doorlaatbaarheid van de film.

Dieptrekmachines en traysealers

Het FreshSAFE verpakkingssysteem kan worden geproduceerd op dieptrekverpakkingsmachines en traysealers. Bij Les Maraîchers d’Armor wordt de T 600 traysealer gebruikt, de kleinste volautomatische Multivac traysealer die in een lijn kan worden geïntegreerd. Dit veelzijdige en schaalbare model is geschikt om flexibel kleine en middelgrote batches te verpakken en is bijzonder eenvoudig te bedienen dankzij de IPC06 machinebesturing met touchscreen. De T 600 is uitgerust met het Multivac FreshSAFE microperforatiesysteem, dat tijdens het verpakkingsproces automatisch de bovenbaan perforeert. Dankzij het voordelige naaldperforatiesysteem kunnen alle huidige bovenbanen worden geperforeerd tot de individuele doorlaatbaarheid die vereist is.
Om aan de eisen van Les Maraîchers d'Armor te voldoen, omvatte de verpakkingslijn ook een TDS 300-ontnester van TVI, evenals een MDC-invoersysteem met sleepkettingen en een directe webprinter van Multivac. De verpakkingen zelf bestaan ​​uit een kartonnen tray en een transparante bovenbaan, zodat de consument in één oogopslag de versheid van het product kan zien.

Langere houdbaarheid

Door het FreshSAFE microperforatiesysteem behoudt het product volgens de machinebouwer al zijn sensorische eigenschappen in de verpakking. Josselin: ‘Het blijft zowel smakelijk als vers en de houdbaarheid is beduidend langer dan producten die in andere verpakkingen zijn verpakt. Dit betekent dat er aanzienlijk meer speelruimte is in de toeleveringsketen en dit geeft verwerkers als Les Maraîchers d’Armor een betere kans om hun hoogwaardige maar delicate natuurproducten op de markt te brengen.’


De ‘Cocos de Paimpol’ van het merk ‘Prince de Bretagne’ in trays met gemodificeerde atmosfeer.

Artikel delen