KHS levert efficiënt afvullijn voor melk

KHS levert efficiënt afvullijn voor melk

Tags: nieuws

In 2018 veroorzaakte een grote brand enorme schade aan de productielocatie van de Servische melkproducent Imlek. Onder de vele vernietigde voorwerpen bevond zich een aseptische vuller van KHS, slechts zes jaar oud. Bij de aanschaf van een vervanging koos het bedrijf opnieuw voor de Dortmund-systeemleverancier – en voor een efficiënt bloksysteem met de nieuwste blaasvormtechnologie.

Ondanks het ongeluk waarbij het beproefde systeem uit 2012 verloren ging en de aanzienlijke extra organisatie die dit met zich meebracht, kan Imlek nu genieten van een nieuwe machine dat dankzij de talrijke verdere ontwikkelingen veel meer is dan alleen een vervangingsinvestering.
Imlek vult meer dan een miljoen liter melk per dag en heeft een jaaromzet van ongeveer € 300 miljoen. Daarmee is Imlek marktleider – ook buiten de Servische grens in de buurlanden

Specificaties

‘Onze specificaties waren in principe hetzelfde als toen we de eerste machine in gebruik namen’, aldus Darko Samardžija, chief supply officer Imlek Group ‘De nadruk lag vooral op het waarborgen van de productkwaliteit en productiestabiliteit. En met onze nieuwe aanwinst hebben we wederom veel belang gehecht aan lexibiliteit zodat we onze verschillende volumeformaten op dezelfde machine kunnen produceren.’
De blokopstelling betekent dat een omschakeling nu kan worden uitgevoerd in slechts tien minuten, wat tot 40% minder tijd kost in vergelijking met afzonderlijke machines met een luchttransporteur.
De nauwkeurigheid van het vulvolume is ook met ongeveer 30% verbeterd ten opzichte van de oude vuller. Om dit te bereiken worden ook in de aseptische zone elektromagnetische inductieflowmeters met nieuwe evaluatiesoftware en beproefde algoritmen gebruikt. Ze zorgen voor consistente kopruimtevolumes en dus identieke vulniveaus in de flessen en minimaliseren het risico op overmatige schuimvorming.

Zonder luchttransporteur

In het InnoPET BloFill ACF-L bloksysteem wordt voor het eerst een KHS-rekblaasvormer van de nieuwste generatie, een InnoPET Blomax V, gecombineerd met een aseptische KHS-vuller, de Innofill PET ACF-L. Het blok heeft een aantal verdere ontwikkelingen die het ook duurzamer en zuiniger maken, bijvoorbeeld door tot 40% energie te besparen. Er is een speciale overstapmodule ontworpen om beide machines samen te voegen die de continue stroom PET-flessen voeden van de roterende rekblaasvormer naar batchverwerking op de lineaire vuller. Hiertoe worden tien opeenvolgende containers tegelijk uit de flessenstroom geplukt, versneld en als groep gescheiden van de volgende eenheden, zodat ze vervolgens eenvoudig door grijpers op hun stroomafwaartse stoppositie kunnen worden verwijderd en in de draagplaten van de vuller kunnen worden geplaatst. Door de combinatie van de rekblaasvormer en de vuller is er geen luchttransporteur meer nodig, wat resulteert in een compact systeem dat ruimte bespaart, het energieverbruik verlaagt en een mogelijke bron van fouten elimineert.


Gevulde en PET-flessen verlaten het stretch blow moulder/filler block op weg naar de sleever.

Artikel delen