Nieuwsronde: buitenlandse media

Nieuwsronde: buitenlandse media

De redactie van VerpakkingsManagement scant wekelijks buitenlandse verpakkingssites op noviteiten en ontwikkelingen. Deze week vielen ons onderstaande berichten op uit Packaging Insights, PackNews, Italia Imballaggio en Neu Verpackung

Papieren blistermachine op Pack Expo


Een hoogtepunt van de stand van Starview op Pack Expo was haar all-paper Blister Packaging Machine (BPM), een initiatief dat gezamenlijk is ontwikkeld door Starview en kartonverwerker Rohrer.
Een belangrijk doel tijdens het ontwikkelingsproces voor de machine was het bedenken van gereedschappen die geschikt zijn voor geautomatiseerde Starview-blistermachines. Met deze tooling wordt een platte papieren blister uit een invoer geplukt en, dankzij de precisiescore van Rohrer, opgesteld en klaargemaakt om elk product te verpakken.
Wat betreft de kartonnen componenten die van Rohrer komen, op de PACK EXPO standdemo werd een 14-punts SBS blister en een 20-punts SBS blister getoond.
Het printen gebeurt ondertussen op een offsetpers en zowel de blister als de kaart krijgen een waterige heatsealcoating.

Bron: PackagingWorld

Dispersiebarrière op waterbasis


Het Finse Walki ontwikkelt dispersiebarrières voor op papier gebaseerde verpakkingsmaterialen. De technologie voorkomt lekkage en vereenvoudigt de recycling van verpakkingen.
Met dispersietechnologie kun je vezelgebaseerde verpakkingsmaterialen coaten met een dunne barrièrelaag in plaats van een compactere polymeerlaag, waardoor de hoeveelheid plastic in het materiaal zeer laag is en de verpakking als papier kan worden gesorteerd.
Walki brengt barrière-dispersie op waterbasis op het papier aan om te voorkomen dat vetcomponenten in de verpakking migreren en zichtbare vlekken veroorzaken. ‘We gebruiken nu dispersiecomponenten, die van oudsher werden gebruikt bij het maken van papier, op een nieuwe manier, en dit verhoogt de recycleerbaarheid van de verpakking aanzienlijk omdat u niet een hele polymeerstructuur hoeft te scheiden, wat u wel moet doen met een PE-foliebarrière’, zegt Andreas Rothschink van Walki.

Bron: PackNews

Cellulose coating voor papier


Lactips heeft een coatingoplossing ontwikkeld met de naam Plastic Free Paper, waarvan wordt beweerd dat het een alternatief biedt voor kunststoffen in sealbare verpakkingstoepassingen. Een papierenfolie behoudt hiermee de barrière-eigenschappen van cellulose en levert geen problemen op bij de end-of-life.
In samenwerking met CITEO combineerde Lactips zijn thermoplast met papier om een ​​cellulose matrixcoating te creëren die kan worden gebruikt voor sealbare verpakkingstoepassingen, zoals voedingsmiddelen die zuurstof-, vet- of minerale oliebarrières nodig hebben.
De oplossing, Plastic Free Paper genaamd, is naar verluidt biologisch geproduceerd, thuis composteerbaar en hitte sealbaar. Het bedrijf beweert dat zijn nieuwe oplossing voedsel kan bewaren en beschermen terwijl het voldoet aan de normen voor contact met voedsel.

Bron: Packaging Europe

Sealtesten van pouchverpakkingen


GB Foods heeft voor haar poederdesserts een nieuw systeem geinstalleerd die de sealnaad controleert. Het betreft sealinspectie van Sealscope geleverd door de Duitse machineleverancier HDG.
De oplossing van Sealscope bestaat uit speciale afstandssensoren die op de bestaande sealbalken worden gemonteerd, de industriële controller, die alle inkomende en uitgaande data verwerkt, en de HMI, die de resultaten in een dashboard presenteert.
Bij het sluiten en sealen van de verpakking wordt met grote precisie de afstand tussen de sealbalken gemeten. Deze meting wordt vervolgens vergeleken met een goede referentie-afdichtingsmeting. Als er kreukels of een product in het sealgebied zitten, wordt dit direct gedetecteerd en stuurt de Sealscope een signaal naar het schuifluik om het defecte product uit de verpakkingslijn te halen.

Bron: NeuVerpackung

Ultrasoon zip-lassen: duurzaam en nauwkeurig


Herrmann Ultraschal presenteert ZSM, een modulair systeem voor het continu ultrasoon afdichten van zipsluitingen op zakken in kunststof (ook in monomateriaal) en op papier gebaseerd composiet.
De ZSM module zorgt voor uniforme lasresultaten bij wisselende verwerkingssnelheden. Dit wordt mogelijk gemaakt door de geoptimaliseerde interactie met de ULTRAPACK ultrasone generator, speciaal ontworpen voor high-speed verpakkingstoepassingen, die een reproduceerbare regeling van het sealproces mogelijk maakt.
Door de warmteproductie direct en uitsluitend in de sealnaad te stoppen, is het proces met ultrasone technologie bijzonder materiaalvriendelijk.

Bron: Italia Imballaggio

Artikel delen