Nieuwsronde: buitenlandse media

Nieuwsronde: buitenlandse media

De redactie van VerpakkingsManagement scant wekelijks buitenlandse verpakkingssites op noviteiten en ontwikkelingen. Deze week vielen ons onderstaande berichten op uit PackagingWorld, PackNews, Emballage Magazine, Italia Imballaggio en Packaging Scotland.

Plasticreducerende vleesverpakking


FlatMap bespaart tot 75% plastic.

Nemco maakt gebruik van de FlatMap MAP-verpakking die is ontwikkeld door het Duitse Sealpac. ‘Ten opzicht van conventionele MAP-verpakkingen kunnen bedrijven met deze verpakking tot 75 procent plastic besparen’, aldus CEO Lars Olsgaard.
De FlatMap-verpakking werd onlangs bekroond met de Swiss Packaging Award in de categorie "Convenience".
FlatMap is ontwikkeld voor MAP ( Modified Atmosphere Packaging ) verpakkingen van gesneden voedselproducten, bijvoorbeeld vleeswaren, worstjes, kaas en vis. De verpakking bestaat uit een bakje van gebleekt of ongebleekt karton die is omhuld met een polypropyleen (PP) folie, die beschermt tegen vet, water en zuurstof. De verpakking is gesloten met MAP en kan na opening meerdere keren worden gesloten.
Na gebruik kan de plastic folie eenvoudig van de kartonnen schaal worden verwijderd en blijven de twee verpakkingsmaterialen voor recycling in de respectievelijke afvalfractie.
Bron: PackNews

Dr. Schär gebruikt chemisch gerecycled plastic


Brood verpakt in chemisch gerecycled plastic.

De glutenvrije specialist Dr. Schär gaat haar brood verpakken in chemisch gerecycled plastic dat Niederwieser samen met DSM en Sabic produceert.
Het betreft een verpakking voor het Panini Rolls Schär brood. Het is ontwikkeld met landgenoot Niederwieser, de Duitse extrusiedochter VF Verpackungen en de grondstofleveranciers Sabic en DSM. ‘Een primeur in de wereld van glutenvrij bakken’, zegt Dr. Schär. Dit gebruik is ISCC-gecertificeerd met behulp van een massabalansbenadering.
De kwaliteit van gerecyclede materialen is vergelijkbaar met die van nieuwe materialen. Het gebruik ervan is zelfs heel goed mogelijk in de voedingsindustrie. Deze nieuwe geavanceerde recyclingmethode staat nog in de kinderschoenen.
Bron: Emballage Magazine

Etiket van bloemzaden op rPET-frisdrankfles


Het eenvoudig verwijderbare etiket van Aroma bevat bloemzaden.

In het recyclingproces wordt het etiket zelden op de juiste manier gescheiden van de fles, waardoor afvalstromen worden verontreinigd. Hoewel de laatste jaren alternatieve materialen voor PVC zijn geïntroduceerd, blijft de vervuiling door inkten en lijmen nog steeds een probleem. Gentlebrand heeft voor Aroma een oplossing ontwikkeld. De 100% doorzichtige recyclebare fles van rPET bevat een eenvoudig verwijderbare flessenhalsetiket dat is gemaakt van biologisch zadenpapier. Het label bevat plantaardige inkten en geen lijmen zodat het volledig recyclebaar is. De zaden in het etiket zijn van aromatische planten die smaak geven aan de dranken. Het etiket kan worden vermalen om te ontkiemen, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat.
Bron: Italia Imballaggio

Unilever en Co-op testen navulverpakkingen


Coop en Unilever test voor de return on the go fles.

Unilever en Co-op zijn een samenwerking aangegaan om proefverpakkingen voor navulsystemen te lanceren in een poging meer inzicht te krijgen in het consumentengedrag.
Tijdens de test worden twee navulmodellen getest: 'on-the-go' en 'return on the go', waarbij gebruik wordt gemaakt van Unilevers bekende merken Persil, Simple, Radox en Alberto Balsam.
De producten zullen beschikbaar zijn in herbruikbare roestvrijstalen flessen, zodat klanten de voorgevulde stalen containers kunnen ophalen en na gebruik in de winkel kunnen retourneren.
De 'refill on the go'-benadering stelt consumenten in staat herbruikbare roestvrijstalen flessen te kopen en bij te vullen met behulp van een stand-alone navulmachine.
Bron: Packaging Scotland

Eetbare flexibele film

Gousto Recipe Box, bekend van haar maaltijdboxen, en Xampla hebben een film ontwikkeld op basis van erwteneiwit die oplost in heet water. Met deze eetbare films kunnen plastic films voor bijvoorbeeld een bouillonblokje worden vervangen.
Vorig jaar verminderde het bedrijf het plastic met 50% in hun dozen door over te schakelen naar meer kartonnen verpakkingen en de Eco Chill Box te lanceren, een innovatieve isolator gemaakt van gerecycled karton, die ingrediënten vers in dozen houdt.
Volgens het bedrijf zou Gousto jaarlijks nog eens 17 ton plastic kunnen besparen als de nieuwe eetbare bouillonblokjesverpakking in de toekomst volledig naar klanten wordt uitgerold.
Bron: Packaging World


Gousto Recipe Box, bekend van haar maaltijdboxen, en Xampla hebben een film ontwikkeld op basis van erwteneiwit die oplost in heet water.

Artikel delen