Nieuwsronde buitenlandse media: larven eten plastic

Nieuwsronde buitenlandse media: larven eten plastic

De redactie van VerpakkingsManagement scant wekelijks buitenlandse verpakkingssites op noviteiten en ontwikkelingen. Deze week vielen ons onderstaande berichten op uit PackNews, Neue Verpackung, Packaging Europe, Packaging News Australia en Packaging Scotland.

Unilever test herbruikbare verpakkingen

Unilever test wereldwijd hergebruikconcepten om het gebruik van eenmalig plastic tegen 2025 te halveren. Producten van merken als Rexona, Persil en Alberto Balsam worden in verschillende supermarkten aan consumenten aangeboden in herbruikbare verpakkingen en was- en reinigingsmiddelen van OMO en Cif zijn nu beschikbaar in geconcentreerde oplossingen die gericht zijn op het verminderen van onnodig afval.
‘We werken er hard aan om een ​​revolutie teweeg te brengen in het hervullen en hergebruiken, door manieren te vinden waarop klanten één verpakking kunnen kopen en deze keer op keer opnieuw kunnen vullen’, zegt Pablo Costa, VP Packaging bij Unilever. ‘Dit betekent dat we moeten nadenken over de manier waarop consumenten winkelen en onze producten gebruiken, terwijl we ervoor moeten zorgen dat onze nieuwe, innovatieve oplossingen altijd een positieve consumentenervaring garanderen.’
Bron: Packaging Europe


Persil is één van de Unilever-producten die wordt uitgetest in een herbruikbare verpakking.

Pasta verpakken in alle formaten

Innviertler, een pastaproducent uit Oostenrijk, liep tegen zijn grenzen aan met het handmatig verpakken van zijn pasta. Somic bood uitkomst met een verpakkingsmachine die verpakkingsgrootten flexibel kan verwerken en waarmee ook kleine series de moeite waard zijn.
‘In de begintijd van de pandemie waren er zogenaamde hamsteraankopen. Daaruit bleek dat we flexibeler moeten zijn als, zoals nu het geval is’, vertelt Hans-Peter Aigner.
Met de Somic 424 DT zet het bedrijf nu een deksel-traymachine in voor een output tot 150 verpakkingen per minuut. 15 verschillende formaten zijn voorgeconfigureerd. Voor productgroeperingen van één variëteit in 1x 6 tot 2x6 formaties en voor gemengde productgroepen in zakken van 300 g tot 1.000 g en een grote verscheidenheid aan kartonformaten, bieden de machines nu de gewenste flexibiliteit.
Bron: Neue Verpackung


De Somic 424 DT verpakt uiteenlopende pastaverpakkingen in dozen.

Flexibele afvullijn voor 4 Pines

Door de groei van het bedrijf en veranderende consumentenvoorkeuren was de toonaangevende Australische brouwerij 4 Pines Brewing Company op zoek naar een partner om een ​​nieuwe afvullijn te ontwikkelen. Foodmach zorgde voor de oplossing.
Het multifunctionele systeem van de All In One is geschikt voor dranken met of zonder koolzuur, warm of koud en het kan glazen en PET-flessen en blikjes vullen in meerdere formaten.
Naast een besparing op overheadkosten, vermindert de All in One zowel het energieverbruik voor het bottelen en inblikken van bier als het waterverbruik. Een optie is om warm af te vullen bij 15°C in plaats van traditioneel koud afvullen bij 3°C. Deze functie levert ook aanzienlijke energiebesparingen op, omdat het product niet zo veel hoeft te worden afgekoeld en de verpakkingen niet tot boven het dauwpunt hoeven te worden verwarmd om condensvorming te voorkomen.
Bron: Packaging News Australia


4 Pines maakt sinds kort gebruik van het multifunctionele systeem van de All In One.

Opvallend verfblik

Lick Home vroeg blikproducent Envases om een ​​rechthoekige container van 2,5 liter te leveren voor zijn hoogwaardige specialistische verf. Er was een extra grote opening en een schroefdop nodig.
De oplossing was een bestaande specificatie voor een vatopening en dop van 78 mm die Envases combineerde met een blikverpakking. Samen met een onderscheidende vorm en gespecialiseerde grafische afbeeldingen, waaronder een voelbare plek voor het nauwkeurig aanbrengen van kleurlabels, werd het project binnen een kort tijdschema opgeleverd.
‘Dit is een innovatieve nieuwe richting voor verfblikken’, zegt Robert Fell, directeur en algemeen directeur van MPMA. ‘De schenkopening met zijn extra brede hals zorgt ervoor dat de verf gemakkelijk kan worden overgebracht naar een applicatievat, zoals een rollertray, terwijl de schroefdop een gebruiksvriendelijke sluiting biedt om ongebruikte verf te helpen behouden.’
Bron: Packaging Scotland


De opvallende verfverpakking van Lick Home heeft een extra grote uitschenkopenening.

Plastic etende larven

De Zweedse start-up Norbite gebruikt insectenlarven die plastic afval opeten. Na gebruik worden de larven voedzaam menselijk voedsel, ook voor astronauten.
De plastic-etende insecten van Norbite bestaan ​​uit larven van de vlindersoort grote wasmot (Galleria mellonella ). De vlinder dankt zijn naam aan het feit dat zijn larven was kunnen eten, wat betekent dat ze schade kunnen aanrichten in de kasten, waar ze de wascellen van de bijen vernietigen. Maar de waswormlarven kunnen ook materialen als kurk en plastic eten en afbreken. De larven produceren tijdens de ontbinding hoogwaardige eiwitten, vetten en vezels.
De technologie van Norbite is een zogenaamde verticale landbouwtechnologie, waarbij de insectenlarven op industriële schaal plastic afval afbreken. Het doel van het bedrijf is om binnen twee jaar 5.000 ton plastic per jaar om te zetten in eiwit, vet en vezels en binnen vijf jaar 60.000 ton plastic afval om te zetten.
‘Ongeveer 100 larven consumeren een plastic zak in 24 uur’, zegt Nathalie Berezina , die samen met Maxim Chapovalov Norbite oprichtte.
Bron: PackNews


De Zweedse start-up Norbite gebruikt insectenlarven die plastic afval opeten. Na gebruik worden de larven voedzaam menselijk voedsel.

Artikel delen