Stijgende grondstofprijzen tube-industrie

Stijgende grondstofprijzen tube-industrie

Tags: nieuws

De Europese tubeindustrie voelt steeds meer de druk door stijgende grondstofprijzen. Door de recente stijgingen van de grondstofprijzen en het tekort aan kunststoffen staat de Europese industrie van flexibele tubes onder druk, aldus de European Tube Manufacturers Association (etma).

‘De prijzen voor aluminium en kunststoffen zijn de afgelopen 12 maanden (april 2020 - april 2021) met ongeveer 60 procent gestegen voor aluminium en tussen ongeveer 75 tot 90 procent voor kunststoffen zoals HDPE, LDPE en PP’, meldt etma. ‘Bovendien hebben capaciteitsverminderingen in de kunststofindustrie en de stijgende vraag naar kunststoffen in de zich herstellende Chinese en Amerikaanse economieën geleid tot een tekort aan kunststoffen. Bovendien zijn food proof gerecyclede plastic materialen schaars, zodat het moeilijk is om aan de groeiende vraag van klanten te voldoen.

Torenhoge prijzen

De kostendruk in de branche werd verder aangewakkerd door torenhoge prijzen voor karton, coatings en transportdiensten. ‘De enorme druk komt gelijktijdig van alle kanten en vormt een aanzienlijke bedreiging voor de balans van de Europese tube-industrie. Deze ontwikkelingen vormen een grote uitdaging voor onze leden’, onderstreept etma-voorzitter dr. Fabio Gussoni. ‘De verpakkingsindustrie heeft tijdens de pandemie bewezen een systeemrelevante sector te zijn om de continue aanvoer van essentiële goederen zoals ontsmettingsmiddelen, voedsel, farmaceutische producten en cosmetica veilig te stellen. Nu is het essentieel dat de vlotte levering van goederen in Europa tijdens een aanhoudende pandemie niet in gevaar komt.’


Tube-industrie kampt met stijgende grondstofprijzen.

Tube-industrie optimistisch

Afgezien van deze ongekende uitdagingen zijn de algemene vooruitzichten van de Europese producenten van tubes optimistisch, zolang vaccinresistente mutanten de vooruitgang niet bederven. Toenemende vaccinatiesnelheid in Europa, betere testregimes, verminderde mobiliteitsbeperkingen en stijgende temperaturen tegen de zomer zullen hoogstwaarschijnlijk meer vrijheid van consumenten mogelijk maken en hun koopgedrag positief beïnvloeden. Dit zal waarschijnlijk ook de vraag stimuleren op de belangrijkste markten van de tube-industrie, zoals de premium cosmeticamarkt. Aangezien de orderinkomsten uit de veerkrachtige tandpasta, de farmaceutische en voedingssector in 2021 veelbelovend zijn, geniet de industrie nog steeds van een goede marktvraag.

Artikel delen